-

Secretul unei alimentații sănătoase

Aflăm, cu surprindere, că unele „mituri” despre ce înseamnă mâncare sănătoasă sunt spulberate chiar de către specialiști.

Ei recunosc faptul că de multe ori aceste „precepte” despre ce înseamnă o alimentație „sigură” au luat naștere la presiunile industriei alimentare sau ale industriei farmaceutice.

Acizii trans pot proveni și din surse naturale, nu numai industriale, dar nouă ne este mai frică de cei industriali, provenind din uleiurile parțial hidrogenate.

Îi întâlnim însă aproape peste tot în analize: în chipsuri, în produsele de panificație și patiserie, în pâinea uzuală, în produsele de tip fast-food, în cantități ce variază de la 0,5 la sută la peste 30 la sută, spune ing. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

În România, nu există în acest moment norme care să reglementeze pragul acestor acizi trans, dar în alte țări se pun deja în aplicare și în Danemarca, de pildă, se înregistrează un real succes - deja bolile cardiovasculare sunt în scădere față de ce se întâmplă în restul Europei. În 2015 au fost declarate nesigure pentru consumul uman și în Statele Unite, după studii care au durat din 2003.

Dr. Mihaela Bilic: „Nouă ca români, ne lipsește educația care ne definește, clar, categoriile de alimente, adică: există alimente de bază pe care le mănânci în fiecare zi și chiar la fiecare masă - pâine, paste, orez, cartofi, carne, alimente - și există apoi elemente facultative, care sunt alimentele procesate, industrializate, care conțin multă grăsime, mult zahăr și care trebuie mâncate din când în când, pentru plăcerea gustului, în cantități mici.

Dar și aici, există diferențe de calitate. Acizi grași trans înseamnă în primul rând margarină, adică un ulei vegetal, care a fost transformat prin hidrogenare într-un fel de unt, într-un produs solid.

Ca să faci un produs de patiserie îți trebuie fie untură, fie unt, fie margarină. Margarina va fi totdeauna mai ieftină.

Totuși nu putem să blamăm aceste produse în totalitate: patiseria este rea! Pentru că, distrugem arta culinară.

Însă între a lua un croissant cu unt și a lua unul care are margarină sau între a lua unul proaspăt și unul care stă într-un ambalaj foarte mult timp, aici trebuie să fie și rolul consumatorului: să-și cheltuiască banii cu înțelepciune, pentru că dacă noi vrem mult și prost nu ne putem plânge apoi că nu ne face mâncarea bine”.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

Sursa: digi24.ro
Sursa Foto: assets.sport.ro

Articole înrudite