-

"Planta viitorului" şi efectele sale uimitoare asupra sănătăţii

Este originar din America Centrală ca şi cartoful, cu care se aseamănă foarte mult. Povestea acestei legume a început în anul 1610, când, mai mulți emigranți francezi au supraviețuit unei perioade de foamete cu ajutorul ei.

Încântaţi de proprietăţile sale, aceştia au trimis planta care le salvase viața din Canada în Europa.

I se spune topinambur sau anghinare de Ierusalim, însă la noi în ţară este cunoscut sub denumirea populară de măr-de-pământ sau nap porcesc. Datorită proprietăţilor sale hrănitoare, topinamburul era, în vremuri de demult, planta cu care oamenii hrăneau porcii. Asta până într-o zi când un grup de cercetători germani a studiat temeinic topinamburul şi i-a scos la iveală o serie de calităţi terapeutice, menite să îmbunătăţească considerabil viaţa oamenilor.

Topinamburul are o tulpină înaltă, de până la 3 metri, cu frunze alungite şi flori galbene foarte asemănătoare cu cele ale florii soarelui. Rădăcina este alcătuită din tuberculi cu formă neregulată.

Recent, o echipă de la Stațiunea legumicolă Buzău a reușit, după 20 de ani de cercetări, să amelioreze și să pună la punct tehnologia primului soi de topinambur din România, denumit și „planta viitorului” datorită proprietăţilor sale terapeutice extrem de diverse.

Noul soi, aflat în faza de brevetare, are o înălțime de peste 3 metri, dă producții anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar (ajung și la 120 de tone), iar tulpinile oferă o masă lemnoasă de mai multe sute de metri cubi la hectar. După brevetare, planta va intra în producția de masă. Pentru comparație, cartoful dă producții anuale de 25-30 de tone la hectar.

Datorită compoziţiei sale bogate amidon, inulină, vitamine din grupul B, acid ascorbic, proteine, săruri minerale de potasiu şi magneziu, consumul tuberculilor de topinambur este recomandat supraponderalilor şi persoanelor cu dereglări metabolice pentru că micşorează pofta de mâncare şi topeşte grăsimile asimilate.

Iată care sunt cele mai importante proprietăţi terapeutice ale napului:

1. Ajută la buna funcţionare a sistemului nervos

Topinamburul este o legumă în care se găsesc și vitaminele din complexul B, în special tiamina. Tiamina, cunoscută sub numele de vitamina B1, este implicată într-o serie de funcții ale corpului, fiind esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos și a mușchilor. De asemenea, tiamina este necesară pentru metabolismul carbohidraților, precum și pentru producerea de acid clorhidric în stomac.

2. Reglează tensiunea arterială

Topinamburul are proprietatea de a regla tensiunea arteriala si valorile colesterolului rau din sange, acel LDL care apare scris in buletinele de analize. 

3. Controlează glicemia

Tuberculii de topinambur sunt tot mai des folosiţi ca hrană pentru diabetici, deoarece conţin un polizaharid care este bine tolerat de bolnavii cu o glicemie crescută.

4. Are efecte probiotice și ajută la slăbire

Leguma conține inulină, un tip de fibră prebiotică recomandată de medici pentru că aduce o serie de beneficii pentru sănătate, printre care și capacitatea de a ajuta la slăbire și de a stimula creșterea bifidobacteriilor.

5. Scade nivelul colesterolului din sânge

Consumul de suc de topinambur ajută la minimizarea nivelului trigliceridelor din sânge și a colesterolului rău, căci acest tip de legume modifică modul în care organismul procesează grăsimile.

6. Menţine sănătatea firului de păr

Topinamburul este bogat în fier care transportă oxigenul și la păr, menținând foliculii sănătoși. Similar cu fierul, cuprul ajută și el la prevenirea căderii părului și stimulează creșterea. Vitamina C din topinambur este necesară pentru sinteza colagenului.

7. Vindecă rănile

Sucul crud de topinambur se obţine storcând tuberculii prin storcătorul de fructe. El normalizează aciditatea gastrică, calmează durerile de cap şi ajută la cicatrizarea rănilor.

Topinamburul se consumă crud, în salate, fiert sau prăjit. Tuberculii se gătesc precum cartofii, fierţi sau prăjiţi şi se murează ca varza. Spre deosebire de cartof, pielea topinamburului, care variază la culoare de la maro deschis la violet, alb și roșu, poatet fi consumată (cu condiția să o curățăm bine înainte de a o mânca).

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

 

Articole înrudite

  • Ce utilizări are „cartoful săracilor”

    Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă excelentă de substanţe nutritive.