-

Această plantă te scapă de infecţii, acţionând ca un antibiotic

Dincolo de nobleţea pe care o emană, condurul doamnei este o plantă cu multiple întrebuinţări, care nu ar trebui să ne lipsescă din casă.

Face parte din gama selectă a plantelor comestibile, dar nici ca plantă ornamentală nu este de neglijat. În plus, floarea sa este favorita albinelor, care sunt atrase de mireasma îmbietoare.

Iar dacă luăm în considerare multiplele beneficii pe care condurul doamnei le aduce sănătăţii, trebuie să admitem că planta îşi merită locul de top în rândul puţinelor plante "bune la toate".

Originară din America de Sud, planta de leac a fost adusă în Europa prin secolul al XVII-lea. Este o plantă, agățătoare, cu o creștere surprinzător de luxuriantă și cu o înflorire pe tot parcursul verii.

Florile sunt mari, galbene sau portocaliu spre roșu, și reprezintă un aspect inedit al plantei. Asimetrice și frumos pintenate, au un diametrul de 2,5-6 cm, cu câte cinci petale, opt stamine. Culorile petalelor sunt strălucitoare, iar cele două, superioare prezintă, ocazional, striuri de culoare închisă spre centru.

Fructul are doi centimetri lungime și este tri-segmentat, fiecare segment cuprinzând o sămânță de 1-1,5 cm lungime. Semințe de Tropaeolum conțin un ulei gras neobișnuit cu un conținut deosebit de ridicat de acizi grași nesaturați, care sunt produși în principal de plantele din regiunile mai reci ale globului.

De la planta suculentă se folosesc părțile aeriene, care conțin tropeolinozida ce liberează izotiocianat de alil, dar și rădăcina. Mai conține vitamină C și are proprietăți antiseptice, stimulante, expectorante și diuretice. Orice parte a plantei se recoltează în timpul sezonului de creștere.

De asemenea, pot fi folosite atât frunzele, cât și fructele în scop culinar. Frunzele pot fi folosite în salate, având un gust piperat, semințele sunt de asemenea comestibile și pot fi folosite pe post de substitut pentru capere.

Planta se folosește ca antiscorbutic, antiemfizematos, antifungic, antiseptic, antiviral și antibacterian cu proprietăți excelente de dezinfectant, expectorant, în bronșite cronice. Tinctura este mai eficientă decât planta proaspătă, în cazul căreia este necesară realizarea infuziei pentru a obține rezultate optime.

Rădăcina plantei, bogata in uleiuri esentiale îmbunătățește circulația sângelui și alimentarea cu sânge a mușchiului inimii.

Extractul din plantă este cunoscut pentru efectele sedative precum și pentru proprietățile antibiotice remarcabile — este puternic și cu acțiune rapidă. De la începutul anilor 1950, s-a dovedit a fi foarte eficient în tratamentele pentru infecția bacteriană, în special, care afectează pielea, tractul urinar, respirator și digestiv. De asemenea, este un tratament eficient pentru infecțiile fungice, cum ar fi Candida.

Ceaiul este util și eficient în cazul pacienților febrili.

Planta conține glucozinolat, care reprezintă moleculele de bază ale substanțelor ce cresc rezistența oamenilor la cancer. Aceasta poate ajuta și în tratarea răcelilor și a gripei. Uleiurile din plantă conțin carotenoide și flavonoide — compuși care s-au dovedit a stimula sistemul imunitar și a proteja împotriva carcinogenilor.

La nivelul pielii acționează cu succes în acnee și împotriva excesul de sebum.

Asupra scalpului are efect tonic și acționează împotriva căderii părului.

Înainte de a iniția orice fel de terapie, consultă medicul.

Foto: Pixabay

Articole înrudite