-

Mustăți... anticancerigene

Scris de

A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling.

Cei mai zeloși purtători de barbă și mustață ies, acum, din rând și participă la campionate mondiale dedicate acestor pilozități masculine. Câștigă și cei cu bărbile/ mustățile cele mai lungi, dar și cei a căror pilozitate i-a provocat pe bărbierii contemporani să imagineze excentrice „coafuri” care să-l facă gelos până și pe Salvador Dali (cunoscut pentru pasiunea cu care își aranja și fotografia mustățile-i colosale).

La ce folos, s-ar întreba unii, acest teribil efort de a-ți transforma pilozitatea facială într-o operă de artă? Mai ales că asta presupune multe, foarte multe precauții în timpul somnului, ca și în timpul zilei, pentru a îngriji și păstra forma excepțională a acestei pilozități.

Risc de 16 ori mai mic de a dezvolta carcinomul buzei inferioare

Iată că, recent, oamenii de știință americani au descoperit un lucru uimitor: bărbaţii care au mustăţi de cel puţin nouă milimetri grosime comportă un risc de 16 ori mai mic de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase în buza inferioară. Cauza bolii pare a fi keratoza actinică a buzei inferioare, care se recunoaște datorită unor excrescenţe aspre, solzoase, uşor reliefate, care pot să apară la bărbaţi în vârstă de 50-60 de ani, după o expunere îndelungată la soare. Nu toate formele de keratoză actinică înseamnă automat că persoana respectivă are cancer, însă este primul și cel mai relevant semn că boala cumplită s-a instalat sau se poate oricând instala.

Dacă previi keratoza actinică, nu vei dezvolta carcinomul. Și, iată cum mustaţa poate deveni un fel de protector împotriva bolii, prevenind apariţia keratozei buzelor – cauză a acestui tip de cancer. Deși cercetătorii americani nu pot susține în mod categoric faptul că mustățile, la bărbații în vârstă, oferă protecție, ei spun că, în niciun caz, nu dăunează.

Un text de Simona Lazăr