Unghii exfoliate? Aceste 3 soluții naturale vă vin în ajutor
În zilele noastre, punem din ce în ce mai mult accent pe aspectul estetic al unghiilor, în detrimentul rolului lor anatomic. Trebuie să știți că, aceste două dimensiuni sunt corelate, aspectul unghiilor reflectând în mod direct starea de sănătate a întregului organism.
20 Noiembrie 2015, 12:10
Avitaminozele (în special deficitul vitaminelor A,B,C, D, E) și carenta unor minerale precum calciu, zinc, fier și iod duc la modificări ale unghiilor. De asemenea lipsa proteinelor și acizilor grași esențiali din alimentație poate duce la slăbirea și fragilitatea lor.
Dacă unghiile sunt subțiri, cu striații și se rup ușor înseamnă că biotina ( vitamina B 7 sau H) din alimentație este insuficientă. Tot ce trebuie să faci este să introduci în meniul zilnic mai multe alimente bogate în biotină. O găsești în special în gălbenușul de ou, ficat, piept de pui, arahide, fulgi de ovăz, linte, conopidă. Acidul pantotenic (vitamina B 5) crește rezistența la infecțiile fungice. Îl întâlnești în carne, cereale integrale, legume. Acidul folic (vitamina B9) din fructe și legume participă la diviziunea celulară și sinteza de proteine. Este implicat în creșterea unghiei.
Unghiile sănătoase au o culoare ușor rozalie, cu suprafață netedă și lucioasă. Cele de la mână cresc 3,5 milimetri pe lună, iar cele de la picioare cresc mai greu. Rolul unghiilor este de a proteja vârfurile degetelor. Cuticulele opresc pătrunderea mizeriei și a bacteriilor care ar putea infecta unghiile.
Cea mai frecventă problemă cu care ne confruntăm când analizăm aspectul unghiilor este exfolierea. Exfolierea unghiilor se produce din cauza deshidratării iar în urma acestui proces unghia îşi schimbă compoziţia. Din punct de vedere chimic unghiile sunt compuse din keratină (proteină prezentă şi în straturile externe ale părului şi pielii), apă şi grăsimi (aproximativ15%) şi minerale (calciu, fier şi fosfor).
Exfolierea poate fi cauzată și de factorii externi, la care unghiile, reacționează foarte repede. Spălatul pe mâini, cu udarea repetată a unghiilor, săpunurile, acetona şi toate celelalte chimicale cu care intri în contact îţi afectează unghiile mai mult decât ai crede. În plus ele suferă mici traume de câte ori le foloseşti ca să zgârii ceva, de exemplu să dezlipeşti o etichetă, sau atunci când le loveşti de tastatură.
Iată câteva remedii naturiste prin care poți elimina problema exfolierii, îmbunătățindu-ți în mod vizibil aspectul unghiilor:
1.Tratament cu ulei de măsline și vitamina A
Vitamina A participă la sinteza proteinelor în organism. Un aport insuficient de vitamina A poate provoaca uscarea cuticulelor şi exfolierea unghiilor. O puteti găsi în farmacii.
Este recomandată utilizarea uleiului de măsline extra-virgin deoarece grăsimea din compoziţia sa are aproximativ aceeaşi compoziţie cu cea a pielii umane şi pentru că este absorbită uşor, ajută la păstrarea umidităţii în interior. Oferă o hidratare profundă atât cuticulelor, cât şi unghiilor deshidratate.
Se prepară o mască dintr-o ceşcuţă de ulei de măsline si 6 picături de vitamina A, care se încălzește. Stați cu unghiile în această compoziţie caldă 20 de minute şi repetati operaţiunea la fiecare 4-5 zile timp de 3 săptămâni. Rezultatele vor fi uimitoare.
2. Aplică pe unghii un amestec de miere cu zeamă de lămâie. Masează bine și nu te spăla pe mâini o oră.
3. Prepară un amestec de drojdie de bere, germeni de grâu și apă până se obține o pastă. Aplică amestecul pe unghie pentru jumătate de oră, timp de o săptămână.