Deodorant sau antiperspirant?
Vrem să arătăm bine, să nu „întoarcem nasul” celor din jur și să ne simțim bine „în pielea noastră”.
30 Iunie 2022, 16:07
Dar oare știm să alegem corect între deodorant și antiperspirant? Sunt antiperspirantele şi deodorantele sinonime? În pofida faptului că limbajul cotidian le utilizează ca sinonime, vorbim despre două categorii distincte.
Deodorantele sunt produse care doar maschează mirosul neplăcut al transpiraţiei, fără a modifica procesul transpiraţiei, în timp ce antiperspirantele au rolul de a bloca secreţia glandelor sudoripare. Foarte multe antiperspirante conţin însă şi parfumuri care le conferă proprietăţi de deodorant.
Transpiraţia este rezultatul secreţiei glandelor sudoripare, ajutând vara la răcirea corpului şi la eliminarea toxinelor din organism.
În realitate, transpiraţia este inodoră. Mirosul neplăcut este cauzat de prezenţa de microorganisme în vecinătatea glandelor sudoripare; aceste bacterii modifică compoziţia transpiraţiei, ducând la producerea de substanţe cu miros dezagreabil. Aceasta este explicaţia pentru care igiena riguroasă duce la dispariţia mirosului neplăcut al transpiraţiei.
Ce trebuie să ştim când alegem un deodorant/antiperspirant? Blocarea secreţiei sudoripare prin utilizarea antiperspirantelor nu este periculoasă pentru organism, deoarece acestea acţionează pe zone limitate, sudoarea putându-se evacua pe întreaga suprafaţă corporală. Utilizarea antiperspirantelor nu duce la acumularea toxinelor în organism. Persoanele cu pielea sensiblă trebuie să utilizeze mai puţin deodorante ce conţin alcool sau paraben, din cauza acţtiunii locale iritante. Deodorantele nu se aplică imediat după epilare, deoarece porii sunt deschişi şi produsul îi poate astupa, ducând la apariţia inflamaţiei.
Dacă deodorantul sau antiperspirantul produce mâncărimi sau iritaţii, trebuie înlocuit deoarece poate produce alergii sau dermatite cronice, care sunt dificil de tratat.