-

vss2

Primăvara târziu, în luna mai sau abia în iunie, parfumul dulce al florilor de salcâm încarcă văzduhul, încântându-ne simțurile. Inflorescențele pe care le formează aceste delicate flori albe, roz sau mov sunt într-adevăr splendide, fiind deosebit de decorative în orice curte sau grădină.

Parfumul lor este unul rafinat, fin și totuși pătrunzător și chiar amețitor. Ilustrând senzațiile intense pe care ni le dau florile de salcâm, poetul Arhip Cibotaru a scris o foarte frumoasă poezie, pusă în muzică de inegalabilul Tudor Gheorghe, rapsodul Olteniei: Au înnebunit salcâmii / De atâta primăvară, / Umblă despuiați prin ceruri / Cu tot sufletu-n afară...

Ne apropiem de sezonul fructelor, iar căpșunile sunt printre primele care apar, răsfățându-ne cu gustul lor delicios! Nu e de mirare că, pe plan mondial, căpșunile se numără printre cele mai solicitate și căutate fructe.

De fapt, căpșunul este planta fructiferă din lume cultivată pe cea mai mare suprafață, în climate temperate și subtropicale, din Alaska până în America de Sud, în Europa, Africa, Asia și Australia. Practic, căpsunul este cultivat în scopuri comerciale de la Ecuator până la Cercul Arctic și de la nivelul mării până la altitudini de 3.000 de metri.

Păducelul, foarte cunoscut la noi în toate județele țării, din zona de câmpie până în cea de deal și de munte, se originează în regiunea temperată din estul și centrul Europei, fiind însă întâlnit și în Asia de Sud-Vest până în Afganistan, dar și pe continentul american sau în nordul Africii.

Numele provine de la latinescul, Peducellus, fiind cunoscut însă și sub numele de gherghin, gherghinar, merișor țepos, funigel sau furnicel. Grecii l-au numit Crataegus Oxyacantha, pentru forța și rezistența lui, dar denumirea actuală pentru gherghinul comun este Crataegus monogyna, iar o specie adusă din China, gherghinul chinezesc, poartă numele Crataegus pinnatifida.

Pagina 56 din 63