-

vss2

Cu toții cunoaștem delicata și înmiresmata zambilă, care ne încântă prin mirosul ei dulce, pătrunzător și în același timp subtil și seducător, precum și prin culorile ei vii în fiecare început de primăvară! Ea este, cu adevărat, o floare a bucuriei, a buneidispozitii și a fericirii, căci ne reamintește în fiecare an că natura renaște, la fel cum o fac celelalte flori ale începutului de sezon cald. Cu siguranță nu este o întâmplare faptul că Ziua Internațională a Zambilei a fost stabilită în data de 7 martie.

Plantele aromatice sunt cunoscute pentru calitățile lor de milenii, iar astăzi cunosc o nouă tinerețe, tot mai mulți oameni cultivându-le în bucătărie, pe terasă sau în grădina proprie, fie în jardiniere, fie în sol, pentru a le avea la îndemână proaspete. Totuși, aceste plante pot fi folosite și sub formă uscată (frunzele și partea aeriană), congelate sau conservate (în soluție de sare sau de oțet), iar acest lucru e util mai ales iarnă.

Utilizăm plantele aromatice în bucătărie pentru a da gust și savoare preparatelor culinare, însă multe dintre aceste plante frumos mirositoare au și calități terapeutice și medicinale, fiind administrate sub formă de infuzii, cataplasme, unguente etc.

Pădurile de conifere sunt cele mai întinse de pe planeta noastră, căci acești copaci veșnic verzi rezistă acolo unde este prea frig pentru foioase și prea cald pentru tundră. Acoperă zone immense de pământ mai ales în emisfera nordică - pădurile boreale. Nu există foarte multe specii de conifere, însă importanța lor ecologică este deosebit de mare, căci ele absorb imense cantități de dioxid de carbon din atmosferă.

Diviziunea Pinophyta (cunoscută și sub numele de Coniferophyta sau Coniferae) cuprinde 8 familii, 68 de genuri și doar 630 de specii. Cele mai cunoscute sunt molidul, pinul, bradul, zadă, tuia, tisa, chiparosul, jneapanul (unul dintre puținii arbuști), cedrul. În general, coniferele sunt copaci înalți, cu tulpină dreaptă, fără ramificații, cu ace acoperite cu ceară în loc de frunze.

Pagina 58 din 63