-

Ghidul bunelor maniere. Cum ne comportăm când... strănutăm

Ziua bună om cu bune maniere și cu alese însușiri. Ne reîntâlnim azi în miezul unei zile ploioase, prilej să vorbim despre... strănut. O temă de... sezon! Hap-ciu!... Ce v-am zis? Cu ploaia asta care-a dat năvală într-o Românie ce părea abandonată în brațele verii, tot mai mult va crește în jurul nostru corul... strănutătorilor.

Care sunt normele de comportament într-o astfel de situație? Ce se cade să facă împricinatul? Ce se cuvine să spună cel de lângă el? Le vom desluși pe toate, înainte chiar de a strănuta din nou!

Acasă, în satul meu de pe Valea Tazlăului, bunica obișnuia să îmi spună să-mi acopăr gura la fiecare strănut. Zice-se că sufletul omului iese dintrânsul când strănută și se duce la acela care stă lângă el. Gura se-acoperă, deci, să nu-ți lași sufletul să iasă. Doctorii cei mari de la oraș ar contrazice-o pe bunica. Gura se-acoperă, când strănuți, ca să nu împrăștii microbii. Nu sufletul iese, ci boala... Și dacă tot am vorbit de normele sanitare cu privire la strănut, să mai reținem una: nu ne acoperim gura cu podul palmei. Nici cu dosul ei. Ci cu batista și, în lipsa acesteia ori dacă nu ai avut vreme să o scoți din buzunar, ridici cotul și cu încheietura lui acoperi gura.

Nu-i frumos să strănuți tare, de să răsune valea, dar dacă asta ți-i natura, mai bine e să o faci, decât să încerci să te abții. Un strănut oprit duce la „alte cele”. Poți să-ți muști limba, bunăoară. Să te îneci. Să-ți pierzi suflarea. Dacă primul strănut te poate lua pe nepregătite, pentru al doilea, al treilea... trebuie să fii pregătit. Strănutul respectă... legea seriilor. Nu vine singur. Asta înseamnă că dacă s-a întâmplat o dată, bine e să te îndepărtezi de ceilalți, să nu arunci în nasul lor și următoarele strănuturi. Mai ales dacă te afli la masă ori într-o aleasă societate.

Mai e o chestiune de discutat. Una... controversată! Când cineva strănută lângă el, românul obișnuiește să îi zică: „Sănătos!”. Sau ”Noroc!”. Sau „Chef!”. Codul modern al bunelor maniere zice că nu-i bine. Nu e... civilizat. Dar de multe ori schumbarea normelor se face prin perpetuarea obișnuințelor. Așa că dacă insistăm cu asta, s-ar putea ca într-o zi asta să fie norma.

În sfârșit, o ultimă vorbă. Tot de la bunica mea învățată. Cică dacă strănuți tocmai când povestești ceva ori argumentezi o idee, e semn că ce spui tu e adevărat. Hap-ciu! Ce v-am zis?