-

Bunele maniere în relațiile de cuplu - valabile încă în cultura românească?

Există o metodă infailibilă de a cuceri inima femeii pentru totdeauna: aplicarea câtorva reguli de bune maniere. Fii manierat și vei fi cuceritor!

Banii, cariera şi poziţia socială se subordonează atitudinii de gentleman, afirma Michelle Rosenberg.

Și pe bună dreptate, bunele maniere sunt atuurile de preț ale unei persoane, cu ajutorul cărora se face remarcabilă în societate și este plăcut să o ai în preajmă.

Încă din cele mai vechi timpuri se consideră că bărbatul a fost mereu un cuceritor prin natura lui. Este născut ca să ofere protecție, iar femeia să mențină starea armonioasă într-o relație. Iată câteva maniere ale unui adevărat gentleman de nota 10 care rămâne, fără să vrea, în centru atenției și este bărbatul visat de orice femeie care se vrea alintată, protejată și respectată:
1. Deschide ușa. Un bărbat adevărat o va  ajuta pe doamnă să intre sau să iasă dintr-un local, să urce sau să coboare dintr-o mașină. Acest gest denotă respect.
2. Oferă locul/scaunul. În transportul public, bărbatul îi va permite doamnei să stea pe locul de lângă geam și el se va așeza alături. În caz că există doar un loc liber, îl va oferi femeii și el va sta alături, în picioare și în nicidecum, nu va încerca să caute un potențial loc eliberat. Precum și într-un local, o va ajuta pe doamnă să ia loc prima.
3. Ajută la căratul bagajelor. Un domn manierat va ajuta mereu femeia ca să ducă bagajele, obiecte voluminoase, dificile de cărat. Acest gest îl va reprezenta în ochii femeii ca un bărbat puternic, plin de forță și gata mereu ca să dea o mână de ajutor.
4. Oferă flori, indiferent de ocazie. Aceste gingășii multicolore sunt menite să înfrumusețeze, să bucure și să parfumeze inima unei femei. Bărbatul nu va uita, în niciun caz, să dăruiască flori de 8 martie, de zi de naștere sau chiar, pur și simplu, să lase un trandafir lângă ceașca de cafea. Florile transmit mereu o notă de romantism pe fundalul unor emoții pozitive.
5. Este punctual. Punctualitatea este un atu pentru fiecare, dar, în special, pentru bărbatul care vrea să cucerească o femeie. Un bun organizator al timpului nu va lăsa niciodată ca să-l aștepte o femeie.
6. Face complimente. Cuvintele frumoase trebuie să fie mereu la ordinea zilei. Ele insuflă încredere în femei și servesc drept suport pentru o relație caldă și armonioasă. Nicio femeie nu este jignită de prea multă politețe din partea unui bărbat, dar excesul este întotdeauna contraindicat.
7. Oferă haina proprie. Se întâmplă ca timpul să fie schimbător și atunci ca un membru al sexului puternic îi oferă haina sa doamnei care îl însoțește pentru a o proteja de frig.
8. Ține umbrela. În caz de ploaie, un gentleman trebuie să aibă mereu la dispoziție o umbrelă. Cu riscul ca el să rămână în ploaie, el va oferi umbrela doamnei ca semn de protecție.
9. Nu jignește, nu lovește niciodată. Indiferent de situație, oricât de tensionată nu ar fi ea, bărbatul nu trebuie să ridice mâna asupra sexului slab, odată ce a făcut-o devine o brută în ochii femeii. Agresivitatea îndepărtează persoanele, iar afecțiunea le unește.
10. Conduce acasă. Un adevărat bărbat se preocupă de siguranța unei femei, oferindu-i sprinjin și protecție lângă brațul său puternic. Pentru a evita situați neplăcute, el se asigură, conducând femeia până la punctul destinat.
Modul în care un bărbat știe să cucerească își va lăsa amprenta pe relația celor doi, iar la 60 de ani ea își va aminti cu drag momente plăcute de la prima întâlnire. E greșit să cucerești o femeie și apoi să te oprești. La început cucerești ca să o ai lângă tine, apoi continui ca să o păstrezi lângă tine.
Se afirmă că bunele maniere se învață pe parcursul vieții, pentru că omul nu trăiește izolat, el este nevoit să interacționeze cu alții, să comunice cu semenii săi, să împartă ideile și să se dezvolte împreună printr-un schimb de experință. Fiecare dintre noi trăiește în societate, iar aceasta este condiționată de respectarea normelor, principiilor etice și morale. Bunele maniere reprezintă o adevărată carte de vizită, nu doar peuntru bărbați ci și pentru fiecare dintre noi. Trebuie să învățăm să trăim frumos și să ne respectăm reciproc.