-

Iată cum, din neglijență, vă puteți invalida singuri asigurarea de locuință

Dețineți o poliță de asigurare a locuinței și vă simțiți relaxați, pentru că, indiferent de situație, răspunderea îi va aparține numai asiguratorului?

Ei bine, este posibil ca lucrurile să nu stea chiar așa. Există situații, în care, dacă nu sunteți atenți și prevăzători, asigurarea de locuință îți pierde validitatea, riscând să nu puteți fi despăgubiți.

Facebook-ul, o amenințare pe care, poate nici nu ați luat-o în calcul

Dacă aveți asigurare de locuință, aceasta poate deveni invalidă în cazul în care asiguratorul dovedește că jaful a fost posibil și din cauza neglijenței proprietarului. Și, cum companiile de asigurări nu se vor grăbi să treacă la despăgubiri, ci vor căuta tot felul de noduri în papură, este posibil ca asigurarea dvs. sa devină invalidă, intrând sub incidența neglijenței.

Una dintre cele mai frecvente cazuri de neglijență este considerată postarea de Facebook din vacanță. Legătura e aparent simplă, deși nu mulți par să o ia în considerare. Dacă aveți o asigurare de locuință, plecați de acasă și postați asta pe Facebook e un fel de invitație pentru hoți. Ca și cum ți-ai lăsa geamul și ușa deschise sau portofelul la vedere în mașină, cu geamul lăsat.

De aceea, cel mai indicat ar fi să ne abținem de la a posta pe Facebook din vacanță, în timp real. Iar dacă nu veți reuși acest lucru, există soluția nr 2: disable location services, o opțiune prin care Facebook să nu știe de unde postezi și să nu afișeze asta altora.

Iată și alte situații în care cei ce încheie o asigurare de locuință nu vor fi despăgubiți:

• Clădirile care nu sunt legate structural de locuinţă nu sunt asigurate prin poliţa PAD (bucătării de vară, foişoare, etc.)
• Magazia şi garajul nu sunt asigurate prin poliţa PAD, chiar dacă acestea pot fi legate structural de locuinţă;
• În cazul în care în curte sunt 2 imobile cu destinaţie de locuinţă (ex. casa bătrânească şi o casă nouă) trebuie încheiate poliţe PAD pentru fiecare dintre ele, separat;
• Centrala termică, boilerul şi hidroforul sunt acoperite prin asigurare dacă se află într-o încăpere care este legată structural de imobilul asigurat (dacă hidroforul este amplasat în curte, lângă puţ, atunci acesta nu poate fi despăgubit).
• Dacă aveți o casă foarte veche, aveți grijă ca valoarea reală asigurată să nu fie definită ca valoarea de nou/de reconstrucție minus uzura, fiindcă pierdeți banii.

În plus, trebuie să știți că dacă asigurarea este cesionată în favoarea băncii, în cazul producerii unui risc banca îşi opreşte din despăgubire suma necesară acoperirii creditului, iar ce rămâne merge la proprietar. Acest lucru se aplică şi la asigurările facultative, şi la cele obligatorii.

Articole înrudite