Vara se renovează locuința. Tot ce trebuie să știi despre mansardă și izolarea ei
Mansarda, sau etajul mansardat - fără placă din beton armat, este una dintre cele mai populare și răspândite sisteme constructive din țara noastră.
04 Iulie 2018, 13:15
Cunoscută și sub numele de „acoperiș francez”, mansarda este un acoperiş în două sau patru ape, fiecare dintre ele creată, la rândul ei, din alte două pante: una foarte abruptă – aproape de verticală, cealaltă mai lină. Datorită spațiului pe care îl pot aduce locuințelor, mansardele au fost adoptate rapid ca soluție pentru crearea unei zone locuibile suplimentare. Trebuie însă știute câteva lucruri despre avantajele și dezavantajele lor, dar și despre realizarea corectă a unui astfel de proiect.
Este lesne de înțeles popularitatea sistemului mansardat, fiind unul relativ ieftin, însă specialiștii avertizează: este inadecvat pentru climatul din zona de sud a României, din cauza căldurii foarte mari din timpul verii. Și cum nici „iarna nu-i ca vara”, este clar că, dacă îți dorești o mansardă pentru locuința ta, trebuie să ai în vedere izolarea sa.
Ce trebuie să știi despre izolarea mansardei
O mansardă izolată va aduce costuri reduse de încălzire, de răcire, cât și un confort sporit în interior. Pentru întreaga locuință! Estimările specialiștilor în acoperire arată că pot fi făcute economii de până la 25%, doar izolând corect mansarda.
În multe dintre locuințele individuale din România însă, termoizolarea mansardei nu funcționează, deoarece nu există ventilație. Dacă sub învelitoare sau în spațiul dintre izolație și învelitoare aerul nu circulă și, prin urmare, nu se reîmprospătează, pe timpul verii temperaturile devin greu de suportat. De asemenea, lipsa ventilației pe timpul iernii duce la crearea umezelii și, mai apoi, la apariția mucegaiului.
Pentru a proteja locuința „din acoperiș” de vânt, ploi și zgomote este necesară o izolație realizată în mod profesional. De asemenea, în ceea ce privește ventilația, se va ține cont de o serie de parametri astfel încât să se evite apariția umezelii. Pentru a realiza toate aceste lucruri într-o manieră cât mai calitativă, este necesar ajutorul unui specialist care să aibă la el soluții complete de acoperire, și care va ști exact de ce are nevoie acoperișul tău pentru a se transforma în locul recreativ ideal – de la proiectarea lui și până la ultimul detaliu.
Acum că știi mai multe despre cum trebuie să fie mansarda „perfectă”, spor la renovat în această vară!