Reguli de bază pentru o masă festivă ca la carte
Vin sărbătorile, cu oaspeţi dragi asezaţi în jurul mesei îmbelşugate. Orice gospodină îşi doreşte să organizeze o masă festivă... ca la carte!
16 Decembrie 2018, 07:29
Pentru acest lucru este nevoie de mai multă atenţie la detalii. Dacă vrei sa îți impresionezi musafirii, în afară de pregătirea unor feluri de mâncare savuroase, trebuie să respecţi câteva reguli de bază cu privire la aranjarea mesei.
Iată la ce trebuie să fii atentă, pentru a aşeza o masă ca la carte:
1. Aşezarea farfuriilor şi tacâmurilor
În primul rând, aranjarea corectă a mesei festive începe cu poziționarea unei farfurii mari, întinse (numită și farfurie de serviciu) exact în fața scaunului pe care se așează invitatul.
Tacâmurile folosite pentru servirea mesei se așează de o parte și de alta a acestei farfurii. Lingurile și cuțitele se așează mereu pe partea dreaptă, iar furculițele pe partea stângă. Există o excepție: furculița de cocktail (aceasta se așează la masa festivă doar în situația în care se va servi așa ceva) se plasează tot pe partea dreaptă.
Este bine de știut că așezarea tacâmurilor pe masă se face în ordinea servirii felurilor de mâncare pe care le-ai pregătit, de la exterior la interior. Același principiu se folosește și în cazul paharelor. Cum la antreu se bea un vin alb, paharul pentru această băutură este cel mai apropiat de farfuria invitatului.
Mai este ceva ce trebuie să știm. Pâinea are nevoie de o farfuriuță specială, care se așează în partea stângă, deasupra furculițelor.
2. Distribuția invitaților
Un alt lucru foarte important în aranjarea corectă a mesei festive este atunci când faci distribuția locurilor invitaților. Distanța recomandată este de aproximativ 40 de centimetri, dar aceasta depinde de numărul de invitați, de suprafața mesei și de lățimea scaunelor.
3. Aranjamentele de masă
În plus, în aranjarea corectă a mesei festive trebuie să nu uiți de aranjamentele de pe masă. Aranjamentele florale delicate, ornamentele cu tematică de sărbători (de exemplu cele din conuri și crengi de brad), lumânările, sfeșnicele și alte tipuri de accesorii vor crea o ambianță rafinată. Dacă vei exagera însă, rezultatul obținut va fi fix invers față de cel pe care ți l-ai dorit. Impresia creată trebuie să fie una de spațiu aerisit și de eleganță, iar pentru asta nu e nevoie de un amalgam de ornamente sufocante.
Alte lucruri de care trebuie să ţineti cont:
salata se serveşte în boluri separate, pentru fiecare invitat
când friptura se taie la masă, gazda trebuie să aibă la îndemână ustensile speciale. E de preferat însă ca această operaţie să se facă în prealabil, iar friptura să fie prezentată felii, pe frunze de salată
scobitorile nu-şi au locul pe masă, pentru că nu se folosesc în public.
Dacă nu te abați prea mult de aceste reguli, masa organizată de tine va impresiona cu siguraţă, iar felicitările din partea musafirilor nu vor întârzia să apară.
Foto: Simona Lazăr