-

Culoarea pereţilor influenţează temperatura locuinţei

Culoarea pereţilor poate contribui la menţinerea unei temperaturi ideale într-o locuinţă, putând oferi senzaţia de căldură sau de răcoare.

Verdele măsliniu creează cea mai puternică senzaţie de căldură, în timp ce albastrul închis, de răcoare.

„Nuanţa de verde măsliniu îmbină două culori calde, precum galbenul şi cafeniul, ceea ce poate explica efectul de încălzire”, a explicat conducătorul studiului, prof.Charles Spencer.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi producătorul de vopseluri Valspar au colaborat cu 157 de voluntari pentru a verifica dacă unele culori afectează senzaţia de temperatură a corpului.

Participanţii la studiu au intrat în camere diferite şi au înregistrat modul în care se simt. Temperatura în încăperile respective a fost setată la 18 grade Celsius, însă pereţii lor au fost vopsiţi în culori diferite.

31% dintre voluntari au considerat camera cu nuanţe de verde măsliniu mai caldă. Unii dintre ei au apreciat temperatura ca fiind cu cinci grade mai mare decât cea reală.

55% dintre voluntari au declarat că s-au simţit cel mai bine într-o încăpere ai cărei pereţi aveau culoarea coral, o nuanţă de portocaliu-piersică uşor aurie.

Sursa: rador.ro

Foto: pixabay.com

Articole înrudite