-

Cum ''tăiem'' mustul în mod natural

Mustul este un preparat minune, o licoare de care, din păcate, ne putem bucura în stare naturală foarte puţin timp. Dincolo de aroma şi gustul său, care ne încântă simţurile, sucul de struguri are efecte curative asupra organismului.

Acţiunea reconfortantă a strugurilor şi a mustului se datorează conţinutului ridicat în zahăr (glucoză şi fructoză) având o mare valoare energetică, precum şi a lecitinei, substanţă cu conţinut ridicat în fosfor. Zahărul din struguri se asimilează foarte uşor de către organism, trecând direct în sânge la scurt timp după ingerare. Aşa se explică de ce un consum de struguri proaspeţi sau de must are un efect reconfortant asupra persoanelor obosite sau slăbite.

Ca să te bucuri de savoarea mustului şi de proprietăţile sale reconfortante pentru mai mult timp, vă prezentăm câteva metode naturale de conservare a mustului:

1. Conservarea prin congelare

După limpezirea mustului (timp de 24-48 de ore, la răcoare; temperatura nu trebuie să depăşească 10 grade Celsius), acesta poate fi depozitat în sticle. Recipientele se vor lăsa goale aproximativ 10-15% (cam două-trei degete), pentru că mustul, ca orice lichid obişnuit, se dilată prin îngheţ, iar sticlele pot exploda. După ce se toarnă mustul în sticle, le putem pune la congelator. În momentul în care vă doriţi să consumaţi must congelat, scoateţi cantitatea dorită din congelator (numărul de sticle), şi ţineţi-o câteva ore la temperatura camerei. Mustul păstrat prin congelare îşi păstraza toate calităţile, pentru că la temperaturi scăzute fermentaţia acetică sau alcoolică nu se produce.

2. Conservarea cu aspirină

O altă metodă de conservare a mustului pentru iarnă presupune folosirea aspirinei. Ai nevoie de o tabletă de aspirină netamponată la 1 litru de must (proaspăt stors, care nu a intrat încă în fermentaţie). Dizolvă aspirinele într-un litru de must, pune-l pe foc, adu-l la temperatura de fierbere, lasă-l pentru 3-5 minute, apoi adaugă-l peste restul de must şi amestecă bine.

3. Conservarea cu hrean

Veţi avea nevoie de 800g hrean la 50 litri must sau o lingură de hrean la 10 litri de must.
Mustul obţinut după zdrobire se lasă să se limpezească. Apoi se rade hreanul (spălat) prin răzătoarea mică şi se amestecă cu mustul, în damingeana de 50 litri. Se lasă aproximativ 2 săptămâni după care se trage în sticle.

4. Conservarea prin fierbere

Se pune mustul la foc mic într-un vas emailat (mai mic sau mai mare în funcţie de cantitatea de must pe care doriţi să o păstraţi pentru iarnă) şi amestecăm cu o lingură de lemn. Nu folosiţi vase sau ustensile din fier, pentru că va fi afectată grav calitatea produsului (apare o casare a mustului). Focul se opreşte când temperatura lichidului a ajuns la 90 de grade Celsius. Se toarnă în sticle. Se astupă ermetic şi se ţin în pături pentru o răcire lentă, care previne pornirea fermentaţiei. Sticlele se aşează în cămară sau în beci, unde tempera este constantă, dar nu mai mare de 18 grade.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay