-

Pericolul din maşinile de spălat. Iată cum ne pot îmbolnăvi acestea!

Bunicii şi străbunicii noştri îşi spălau hainele în albiile râurilor, părinţii noştri apelau la copaie pentru igienizarea lucrurilor.

Astăzi, cu greu ne putem imagina viaţa fără maşina de spălat rufe, aparatul minune care, odată programat, ne scoate hainele curate şi aproape uscate. Aceasta a devenit un "must have" de care nu ne-am mai putea debarasa.

Puţini sunt cei care ştiu că, dincolo de faptul că ne uşurează în mod semnificativ munca şi implicit, viaţa, maşina de spălat ne afectează sănătatea în mod direct. Acestea se dovedesc a fi medii ideale de înmulţire şi răspândire a bacteriilor, lucru confirmat de experţii în igienă.

Descoperirea a fost realizată într-un spital din Germania, în cadrul unei secţii de îngrijiri neonatale pe o maşină folosită pentru a spăla fufele pacienţilor internaţi acolo şi ale părinţilor acestora. Testele au arătat că unii dintre bebeluşii internaţi în respectiva secţie erau purtătorii bacteriei Klebsiella oxytoca, deşi nu sufereau de vreo infecţie.

Medicii nu au putut explica modul în care bacteriile au ajuns în maşina de spălat, însă mostrele prelevate au arătat că acestea puteau fi identificate şi în chiuveta din apropiere. Echipa care a lucrat la acest caz a exclus posibilitatea ca cele două să fie legate prin transferul de apă, aşa că rufele spălate au devenit cea mai probabilă cauză a prezenţei bacteriilor.

Conform medicilor, sigiliul de cauciuc şi compartimentul pentru detergent reprezintă mediile ideale pentru Klebsiella oxytoca, mai ales în cazul maşinilor de spălat eficiente energetic şi în care apa este încălzită doar până ajunge la 40 de grade Celsius.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că doar temperaturi de peste 60 de grade Celsius pot duce la dispariţia acestor bacterii.

Bacteriile potenţial dăunătoare din hainele pe care le spălăm nu sunt distruse la temperaturi joase, rezultatul fiind o muţime de germeni. Ba mai mult, hainele pe care oamenii le consideră curate nu sunt neapărat şi igienizate. Reducerea temperaturii de spălare şi folosirea de detergenţi delicaţi afectează eficacitatea procesului de igienizare.

“Dacă puneţi un obiect de îmbrăcăminte plin de bacterii în maşina de spălat veţi crea o «supă de bacterii», iar microbii vor trece şi pe celelalte haine sau pe prospoapele folosite ulterior pentru ştergerea vaselor”, spune doctorul Lisa Ackerley, care a efectuat un studiu amănunţit în domeniu.

Şi mai îngrijorător este faptul că bacteriile din maşina de spălat pot fi transferate la mai multe cicluri de spălare, iar în două linguri de apă din maşina de spălat se pot găsi până la 1 milion de bacterii.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay

Articole înrudite

 • Băuturile dulci și cancerul. Cât de periculoase sunt sucurile cu zahăr?

  Un studiu realizat în Franța a demonstrat că băuturile dulci și cancerul sunt într-o relație de cauzalitate.

 • Avertisment: Aveți grijă ce lapte consumați!

  Laptele și produsele lactate oferă o multitudine de beneficii nutriționale. Dar laptele crud, nefiert, poate conține microorganisme periculoase care pot prezenta riscuri grave pentru sănătate.

 • CLICKSANATATE. Pericolul ascuns de grăsimea abdominală

  Din ce cauză se acumulează grăsimea la nivelul abdomenului și cum putem scăpa de ea, dar și care sunt riscurile la care ne expune ai ocazia să afli din cele ce urmează!

  În primul rând trebuie precizat că nu există nici o baghetă magică sau vreun aliment minune care peste noapte să te scape de anumite probleme, în special dacă vorbim despre surplusul de kilograme. Pentru a ține sub control acest aspect este nevoie de ambiție, disciplină și multă mișcare.