-

Gradina mea

Ne apropiem de sezonul fructelor, iar căpșunile sunt printre primele care apar, răsfățându-ne cu gustul lor delicios! Nu e de mirare că, pe plan mondial, căpșunile se numără printre cele mai solicitate și căutate fructe.

De fapt, căpșunul este planta fructiferă din lume cultivată pe cea mai mare suprafață, în climate temperate și subtropicale, din Alaska până în America de Sud, în Europa, Africa, Asia și Australia. Practic, căpsunul este cultivat în scopuri comerciale de la Ecuator până la Cercul Arctic și de la nivelul mării până la altitudini de 3.000 de metri.

Păducelul, foarte cunoscut la noi în toate județele țării, din zona de câmpie până în cea de deal și de munte, se originează în regiunea temperată din estul și centrul Europei, fiind însă întâlnit și în Asia de Sud-Vest până în Afganistan, dar și pe continentul american sau în nordul Africii.

Numele provine de la latinescul, Peducellus, fiind cunoscut însă și sub numele de gherghin, gherghinar, merișor țepos, funigel sau furnicel. Grecii l-au numit Crataegus Oxyacantha, pentru forța și rezistența lui, dar denumirea actuală pentru gherghinul comun este Crataegus monogyna, iar o specie adusă din China, gherghinul chinezesc, poartă numele Crataegus pinnatifida.

Lavanda creste sub forma de tufa de pana la un metru, pana la o altitudine de 1.800 de metri. Atunci cand este inflorita, din mai pana in august, lavanda raspandeste un parfum intens, relaxant, creand un superb peisaj. Lavandula officinalis pe numele sau stiintific, lavanda are tulpina lemnoasa, frunzele opuse si florile mici, albastre.

Este rezistenta la seceta, iar in solurile cu umiditate excesiva, radacinile plantei nu rezista. Lavanda iubeste lumina si se dezvolta foarte bine in medii insorite, fiind destul de rezistenta si la frig. Suporta temperaturi de pana la -15 grade Celsius.

Pagina 23 din 26