-

Cum protejăm grădina iarna

Se apropie iarna cu paşi reprezi,iar frigul şi îngheţul pot afecta serios grădina. Pentru a evita problemele, este necesar să asigurăm protecţia plantelor în sezonul rece.

Zăpada în cantităţi relativ mici poate feri grădina de ger. Însă, dacă ninge mai mult, zăpada va atârna greu peste plante şi există pericolul să le rupă. De aceea, este indicat ca ele să fie acoperite pentru a fi cât mai protejate.

Cel mai periculos pentru grădina este însă îngheţul uscat întrucât acesta afectează grav crengile şi rădăcinile.

De aceea, pentru protejarea plantelor folosiţi învelitorile. Se pot utiliza paie, crengi de pin, frunze, stuf, pânză de sac şi folii perforate. Este bine să ştiţi că dacă alegeţi să folosiţi materiale naturale pentru protecţie, precum frunzele şi crengile, trebuie să le lăsaţi să se zvante înainte.

Indicat este să acoperiţi baza plantelor cu un strat de frunze uscate. Mai apoi, puteţi complete cu crengi şi la urmă înveliţi întreaga plantă cu o plasă de sârmă pentru a nu fi lăsată în voia vântului. Şi plantele în ghiveci sunt extrem de vulnerabile iarna. Un motiv ar putea fi faptul că pământul din ghivece îngheaţă muly mai repede decât cel din grădina.

De aceea, plantele de acest fel trebuie mutate la începutul iernii, fie în casă, fie în solar. Trebuie să va asiguraţi că locul unde acestea vor sta este ferit de îngheţ. Nu uitaţi că plantele din ghiveci trebuie udate şi iarna, chiar dacă ceva mai rar. Şi încă un sfat de ţinut minte, înainte să fie mutate plantele din ghivece, de afară în casă, acestea trebuie tunse uşor. 

În cazul în care plantele din ghivece vor fi lăsate afară, cumpăraţi recipiente cu baza cât mai lată pentru a nu fi răsturnate uşor de vânt. De asemenea, le puteţi acoperi pe toate cu o plasă mare.

În cazul trandafirilor este esenţial să protejaţi punctul de altoire. La trandafirii clasici acesta se află în partea de sus a tulpinii. Cea mai bună modalitate de protecţie a trandafirilor este muşuroirea. Adunaţi cât mai mult pământ la baza şi de jur împrejurul tulpinii.

Puteţi să folosiţi şi bălegar sau compost pentru această operaţiune.

Autor: Alexandra Vuţă