-

9 trucuri ca să menţii prospeţimea florilor în vază!

Un buchet de flori proaspete constituie un prilej de bucurie pentru cel ce îl primeşte, însă, de multe ori se întâmplă ca acestea să reziste în vază mai puţin decât ne-am aştepta.

Odată despărţite de sistemul de rădăcini, plantele trebuie aşezate cât mai curând cu putinţă într-un vas cu apă, altfel se ofilesc înainte de vreme iar „trucurile” următoare nu vor mai avea niciun efect asupra lor.

1. Puneţi o aspirină pisată în apa din glastră pentru a menţine mai multă vreme prospeţimea florilor. Alţi înlocuitori eficienţi pentru conservanţii chimici clasici sunt: zahărul, sarea, bicarbonatul de sodiu şi chiar o monedă din cupru. O modalitate recomandată este să puneţi 2 linguri de oţet de mere şi 2 linguri de zahăr în apa din vas.

2. Aşezaţi-le în apă, iar o data la 2 zile nu uitaţi să mai taiaţi oblic, sub jet de apă, 2 centimetri din coadă pentru a facilita circulaţia apei, nu înainte de a îndeparta toate frunzele care ar urma să stea sub apă.

3. Imediat după ce aţi tăiat sau primit florile, lăsaţi-le în frigider 6 ore şi deja durata lor de viaţă s-a triplat! Frigul conservă pe când caldura conduce la deshidratare şi moarte rapidă.

4. Puteţi menţine prospeţimea buchetului pulverizând apă pe flori.

5. Pentru narcise şi zambile, a căror tijă secretă un lichid lipicios, este necesară introducerea pentru câteva secunde a codiţei în apă clocotită, înainte de a le pune în vază.

6. Florile ţin mai mult dacă adaugi în apă câteva picături de acid boric (concentraţie 10%).

7. Pentru ca florile să-şi menţină aspectul şi candoarea, pulverizaţi-le fixativ pe frunze si petale, dându-vă un pas în spate din faţa buchetului.

8. Florile cu tije lemnoase (trandafir, liliac, crizantemă) se zdrobesc la bază pe o lungime de 5-6 cm, se opăresc codiţele în apă clocotită şi apoi se pun în cadă, sub apă rece, şi se lasă între 30-60 de minute. La gerbera, tija se spintecă ori se înţeapă cu acul.

9. Florile provenite din florării au nevoie de apă la o temperatură egală cu cea a camerei (20 de grade).