-

Pentru grădina ta: cum plantezi garoafe de India

Garoafa de India (Tagetes patula), popular denumită la noi crăiţă sau crinișor, este o plantă tufoasă anuală, de dimensiuni mici, care înfloreşte abundent pe parcursul mai multor luni, de la începutul verii şi până aproape de iarnă. Planta poate ajunge până la 60-70 cm înălţime, iar în diametru poate atinge maximum 35-40 de cm.

Frunzele sunt alterne sau penate, de culoare verde, reduse ca dimensiuni, dar abundente. Planta se ramifică încă de la rădăcină, ocupând frumos întreg spaţiul aflat la dispoziţie. Florile apar la începutul verii, devreme, şi durează mult, mai ales dacă cele ofilite se îndepărtează periodic. Florile, calatidii, sunt bicolore, portocaliu cu galben în mjloc sau roşu cărămiziu cu portocaliu şi au un parfum fin, aparte. Acestea pot fi simple, asemănătoare margaretelor, sau compuse, ca la garoafe, cu marginile uniforme sau încreţite.

Planta nu are pretenţii deosebite de sol, dezvoltându-se foarte bine şi într-unul sărăcăcios. Este bine totuşi să adăugăm puţin pământ de grădină în amestec. Tolerează destul de bine curenţii de aer, inclusiv cei fierbinţi de vară, ceea ce o face potrivită pentru locuri însorite şi expuse vântului. Se va uda regulat, cam o dată pe săptămână, în perioada de vară chiar mai des, dacă pământul este uscat, cu apă din abundenţă, având grijă ca aceasta să nu rămână în jurul rădăcinii. 

Se poate adăuga fertilizant în apa cu care se udă, dar nu excesiv şi nici foarte des, altfel va face foarte multe frunze şi mai puţine flori.

Crăițele se înmulţesc prin seminţe, procedura nefiind deloc greoaie. Seminţele se presară în luna martie într-o lădiţă cu compost, acoperindu-le cu un strat de nisip. Se udă bine, menţinând compostul umed. Lădiţa se acoperă cu o folie de plastic şi se aşază într-un loc relativ umbrit, la temperatura constantă de aprox. 15ºC. Când au apărut primele frunzuliţe, micile plante se răresc şi se înlătură folia. Se plantează în grădină sau ghivece mai mari în aprilie-mai, când afară nu mai există pericolul de îngheţ, cam la 25-35 cm una de cealaltă.

Frunzele de crăiţe emană un miros puternic şi înţepător, destul de eficient în ţinerea la distanţă a insectelor. Problemele cu care se poate confrunta planta sunt excesul de apă, situaţie în care riscă să putrezească sau să mucegăiască, făinarea şi pătarea frunzelor, caz în care frunzele afectate se îndepărtează cât mai repede. De asemenea, nu rezistă la îngheţ.