-

Lavanda, terapie pentru suflet si trup

Lavanda creste sub forma de tufa de pana la un metru, pana la o altitudine de 1.800 de metri. Atunci cand este inflorita, din mai pana in august, lavanda raspandeste un parfum intens, relaxant, creand un superb peisaj. Lavandula officinalis pe numele sau stiintific, lavanda are tulpina lemnoasa, frunzele opuse si florile mici, albastre.

Este rezistenta la seceta, iar in solurile cu umiditate excesiva, radacinile plantei nu rezista. Lavanda iubeste lumina si se dezvolta foarte bine in medii insorite, fiind destul de rezistenta si la frig. Suporta temperaturi de pana la -15 grade Celsius.

Este o planta careia ii place sa creasca pe campuri, in zonele montane, insa, datorita parfumului ei placut, este cultivata adesea si in ghivece de interior. In acest caz, planta trebuie udata de cel putin trei ori pe saptamana, astfel incat solul sa fie mereu umed, si trebuie asezata in locuri calduroase, insorite. Ca sa se dezvolte in voie si sa ramana inflorita pentru cat mai mult timp, ghivecele trebuie sa fie destul de mari, astfel incat radacinile sa creasca in voie.
Plantata in gradini, lavanda creste foarte bine langa trandafiri, ambele fiind mari iubitoare de soare si caldura. In plus, lavanda ii poate fi de ajutor trandafirului, intrucat parfumul acesteia nu le este pe plac insectelor daunatoare.

Lavanda isi are originea in bazinul mediteraneean si se presupune ca ar fi cultivata inca de acum peste 2000 de ani de catre popoarele arabe si egipteni.
Lavanda este simbolul regiunii Provence din Franta, regiune in care aceasta planta reprezinta una din culturile favorite. Culturi importante de lavanda se gasesc si in Bulgaria sau alte tari europene. In Romania, cultivarea lavandei a inceput in jurul anilor 1950 si a luat amploare recent, cand producatorii au realizat posibilitatile enorme ale unei astfel de investitii, lavanda fiind numita si “aurul mov”.

Despre regiunea Provence, din Franta, legenda spune ca frumoasa zana Lavandula, de o rara frumusete, cu parul ca aurul si ochii ca cerul senin, rasfoind colectia sa de peisaje, incepu sa planga de tristete cand ajunse la un peisaj sinistru, saracacios, fara pic de viata – Provence. Pentru ca lacrimile sale stricasera hartia, zana acoperi totul cu o bucata de cer albastru. Din acel moment, regiunea Provence a devenit un adevarat rai al lavandei si a fascinat, datorita frumusetii sale, mari personalitati precum celebrul Nostradamus, Van Gogh, Gauguin, Picasso si scriitori precum Jean Giono sau Peter Mayle.

Cele mai cunoscute specii de lavanda sunt: lavanda fina, cunoscuta si sub denumirea de lavanda traditionala (aceasta mai este denumita si “aurul albastru” al regiunii Provence din Franta, fiind folosita in industria parfumurilor pentru aroma suava), lavanda aspic (cu un parfum extrem de intens si cultivata in special in Spania si Portugalia si folosita mai mult in industria vopselurilor) si levantica (nascuta din incrucisarea celorlalte doua specii).

Citeşte continuarea pe DACIC COOL