Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ultimul CAP din România, ramas în viață printr-o minune, a devenit un adevărat imperiu agricol

CAP este un termen aproape uitat de noi toți și total necunoscut pentru noile generații. Puțini își mai amintesc faptul că, înainte de 1989, pământurile bogate ale țării noastre, lucrate de bunicii noștri în sistem colectivizat au dat naștere fermelor agricole administrate de stat, numite CAP –uri. Acestea erau “grânarele țării”, sursa consumului de zi cu zi a românilor.

24 Mai 2016, 16:02

Odată cu revoluția, CAP–urile au devenit istorie. Oamenii si-au luat pământurile înapoi și au distrus clădirile construite în comunism.

În Curtici, însă lucrurile nu au stat asa…datorită unui om tenace, îndrăgostit de munca pământului, CAP-ul din localiatea arădeană, complet modificat, modernizat și tehnologizat dăinuie și astăzi.

Povestea lui Dimitrie Muscă începe la Curtici în 1987, când a fost numit președinte de CAP. Când a venit el la conducere, aveau sute de animale moarte iar oamenii de la CAP nu aveau ce mânca. A construit o cantină și o brutărie și a început să atragă oamenii. În primul an a reușit să aducă CAP-ul, care era cel mai prost din vestul țării, pe profit. Impresionați de managementul președintelui de CAP, locuitorii din Curtici au ales să își lase pământurile dobândite de pe urma revoluției pe mâna lui Dimitrie Muscă, iar ei au ramas acționari. Acum sunt la un loc 7500 de hectare cu 3500 de acționari. CAP Curtici s-a transformat în CAI- Combinat AgroIndustrial, după modelul unui combinat pe care Muscă l-a văzut în fosta Iugoslavie.

Pentru că a văzut în pământ aur curat, Muscă a clădit un adevărat imperiu agricol, ajuns la o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro pe an, cu un profit de 4-5 milioane de euro. Ca afacerea să se mențină și să prospere, profitul se reinvestește în modernizare și dezvoltare.

Anul trecut, economia țării a crescut pentru că a fost o producție bună de grâu: peste 3.400 de kg la hectar. La Curtici se depășesc constant 7.000 de kilograme pe hectar. Aici grâul este stropit de două avioane. Aproape 20 de mii de euro costă un stropit. Dar directorul spune că merită, atunci când calitatea este recunoscută și prețuită.

CAI Curtici mai deține o fermă de vaci, crescătorii de porci, dar și sere și livezi. Din câmp cerealele se vând sau sunt folosite la creșterea animalelor, dar și în brutărie. Animalele dau lapte care ajunge în fabrica de lactate, iar carnea în abator. Totul se vinde în rețeaua proprie de magazine, iar profitul ajunge la acționari sub formă de cereale sau bani. Pentru fiecare hectar de pământ, acționarii primesc 1.500 de kg de cereale sau controvaloarea lor în bani, adică în jur de 300 de euro pe an pentru un hectar. Mulți au ales să primească pâine. De ani buni, fosta brutărie a fost modernizată. Peste 1.500 de pâini se coc zilnic aici.

Pe lângă calităţile solului, profitul se datorează, în mare parte, managementului. Inginerul Dimitrie Muscă ştie cu ce e mai bine să populeze miile de hectare, pe baza unei prospecţiuni a pieţei şi, de mai bine de 20 de ani, nu a dat greş niciodată. Astfel, CAP-ul capitalist a devenit un exemplu de afacere de succes. Dimitrie Muscă urmăreşte, în biroul său, patru plasme imense, pe care se transmit live imagini din ferme şi din cele 29 magazine în care se vând produsele din carne şi lactate produse la Curtici.

În curtea sediului administrativ al holdingului, la oră fixă, sună în difuzoare „Noi suntem Români”. Se întâmplă de fix 24 de ori într-o zi, de 10 ani.

Pentru distracţia copiilor din Curtici, dacă afacerea tot merge pe profit, directorul a deschis o mini-grădină zoologică, iar la una din locaţii cresc în libertate păuni pe un gazon, flancat de trandafiri altoiţi, meri şi pruni.

Cum rar se mai întâmplă în România zilelor noastre, Dimitrie Muscă „creşte” ingineri din rândul tinerilor care se angajează la CAI la terminarea şcolii, ca să îşi facă bani de vacanţă. Iar oamenii dau de bine şi nu mai pleacă.

Deși la Curtici, în acest tărâm al prosperității bazate pe muncă și îndârjire lucrurile merg din ce în ce mai bine, Dimitrie Muscă simte amenințări care îi pun munca și strădania la încercare. De ceva vreme și aici au ajuns căutătorii gazelor de șist. Acum câteva luni i-a scos pe oameni la mintig în centrul Aradului. „Aceste pământuri nu merită să fie distruse, pentru că vom plânge”, spune el. „Ce vom face? Ducem copii să lucreze în străinătate și aducem mâncare de acolo pentru populația care îmbătrânește aici?!?”

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'
Mozaic 17 Martie 2024, 10:29

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'

Un public numeros este aşteptat duminică să inunde străzile din oraşele Irlandei şi din întreaga lume pentru a urmări...

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'
Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei
Mozaic 15 Martie 2024, 09:58

Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei

Camera inferioară a Parlamentului Franţei a adoptat o lege menită să scadă apetitul cetăţenilor de a cumpăra haine din...

Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei
O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani
Mozaic 13 Martie 2024, 19:32

O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani

Poliomielita, o boală virală care poate provoca paralizie permanentă, a fost o amenințare majoră pentru sănătatea globală...

O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani
Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne
Mozaic 12 Martie 2024, 16:29

Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii 'Dunărea de Jos' din Galaţi brevet de invenţie pentru...

Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne
Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor
Mozaic 11 Martie 2024, 15:55

Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor

Compania indoneziană Batik Air a suspendat doi piloţi care au adormit în timpul unui zbor pe o rută internă, în luna...

Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor
Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe
Mozaic 13 Februarie 2024, 15:46

Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe

Oamenii de ştiinţă de la compania PorMedTecTokyo aparţinând Universităţii Meiji din Tokyo au creat pentru prima dată în...

Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe
Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid
Mozaic 13 Februarie 2024, 10:23

Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid

Un ou din perioada romană, descoperit cu câţiva ani în urmă în oraşul Aylesbury din centrul Angliei, conţinea încă lichid,...

Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid
Radioul şi Turnul Eiffel
Mozaic 08 Februarie 2024, 10:02

Radioul şi Turnul Eiffel

Radioul şi Turnul Eiffel

Radioul şi Turnul Eiffel