-

Cele mai ciudate graniţe statale din lume

Graniţa este o linie imaginară care separă două state. Graniţa este marcată de cele mai dese ori prin panouri pe care scrie „Bine ai venit în… ” şi pe care sunt menţionate cele două state alăturate.

Totuşi, există situaţii în care are o marcare mai ciudată. Hotarele care urmează fac parte din această categorie.

1. Graniţa dintre Spania şi Maroc

Ceuta este un oraş cu o suprafaţă de 18,5 kilometri pătraţi, care aparţine Spaniei şi este localizat pe coasta de nord a Africii de Nord, înconjurat de Maroc. Separat de Peninsula Iberică prin Strâmtoarea Gibraltar, Ceuta este însă pretins de Maroc, alături de câteva insule mediteraneene, ceea ce a determinat Spania să ridice ca frontieră un zid înalt de trei metri în jurul oraşului, care are deasupra şi sârmă ghimpată.

2. Graniţa dintre Baarle-Nassau şi Baarle-Hertog

Baarle-Nassau este un oraş din Olanda care împarte o graniţă ciudată cu oraşul belgian Baarle-Hertog. Cel din urmă este alcătuit din 26 de parcele de teren înconjurate de Baarle-Nassau. Graniţa este atât de complicată încât există case care se află şi în Belgia şi în Olanda.

3. Derby Line

Oraşul Derby Line se află la frontiera dintre Statele Unite ale Americii şi Canada. Graniţa trece prin oraş, chiar şi prin clădiri şi case. În unele cazuri unele farmilii cinează în SUA şi dorm în Canada. Oraşul găzduieşte şi Casa Operei, care a fost construită special pe graniţă, intrarea şi locurile din sală fiind în SUA, iar scena în Canada. În plus, beneficiază şi de doua adrese, pentru fiecare ţară în parte.

4. Districtul Cooch-Behar

Districtul Cooch-Behar are graniţele asemănătoare cu graniţa Baarle-Nassau/Baarle-Hertog. Există un număr de parcele ce aparţin Bangladesh-ului ce se află în India, şi viceversa. Particularitatea constă în existenţa enclavei indiene Balapara Khagrabari, care este înconjurată de teritoriu ce ţine de Bangladesh, înconjurat la rândul său de un alt teritoriu indian.

Cu alte cuvinte, Balapara Khagrabari este singurul loc din lume în care o enclavă conţine o enclavă ce conţine încă o enclavă.

Citeste continuarea pe monitorulbt.ro