Cel mai rar pește din Europa trăiește în râul Vâlsan din Argeș
Muzeul Judeţean Argeş continuă ciclul de proiecte sub genericul „Exponatul lunii”. În luna februarie exponatul este aspretele, (Romanichthys valsanicola) cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns. Pentru mulţi dintre noi poate este un prilej singular de a observa o specie considerată „unicat” la nivel mondial.
01 Februarie 2015, 21:37
O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă, ce preferă apele curgătoare de munte cu albia pietroasă şi curent relativ puternic. Perioada de reproducere este cantonată în intervalul maiiunie.
Specia a fost descoperită „târziu”, în anul 1956, evenimentul reprezentând o surpriză pentru specialişti, deoarece se considera că în Europa au fost inventariate şi descrise toate speciile de vertebrate. Un an mai târziu, în 1957, specia a fost descrisă şi clasificată conform normelor ştiinţifice de Margareta Dumitrescu, Petre Bănărescu şi Nicolae Stoica, primind numele de Romanichthys valsanicola, nume derivat de la România şi Vâlsan.
Iniţial, arealul speciei cuprindea zona montană a cursului râului Argeş şi a afluenţilor săi: Vâlsan şi râul Doamnei. Din cauza amenajărilor hidrotehnice şi rutiere, a poluării, a extragerii pietrelor din albia râurilor şi a defrişărilor, specia a dispărut din râul Argeş şi din râul Doamnei şi a devenit foarte rară în râul Vâlsan. În prezent, ultimul refugiu al aspretelui are o lungime de aproximativ 10 km, fiind localizat în zona de munte a râului Vâlsan din nordul judeţului Argeş.
Asadar , exponatul lunii februarie poate fi admirat toată luna februarie, la Muzeul Judeţean Argeş , de marţi până duminică între orele 917, intrarea este liberă.
Sursa: Constantin Paşol, corespondent Antena Satelor pentru judeţul Argeş