Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă, tocană preparată dintr-un pui întreg, cu tot cu tacâmuri. Conform cărţii „Cina dictatorilor: Un ghid de prost gust pentru distracţia tiranilor” , Ceauşescu era atent cu ce băga în gură şi enerva alţi lideri din cauză că obişnuia să îşi aducă propria mâncare în vizite.
26 Ianuarie 2015, 15:01
Conform volulmului recent publicat, liderul fostei Republici Socialiste Iugoslavia, Iosip Broz Tito, a fost şocat atunci când Ceauşescu a insistat să bea cu paiul suc de legume crude, refuzând să le consume în forma solidă.
Majoritatea tiranilor veneau din familii modeste, ceea ce se poate observa şi în plăcerile lor culinare. Astfel, Tito cosuma cu plăcere felii de slănină de porc, Antonio de Oliveira Salazar, prim-ministru al Portugaliei din 1932 până în 1968 şi fondator al unui regim autoritar de dreapta, prefera sardinele.
Stalin era renumit pentru petrecerile ce se lungeau până la orele dimineţii unde se consumau specialităşi georgiene, iar invitaţii erau forţaţi să mănânce, să bea şi să câte sau să danseze ore în şir. Se spune că Tito nu făcea faţă chermezelor fără să vomite în mânecile sacoului.
Toți dicactorii erau atenţi cu mâncarea ce le era servită, unii suferind de probleme medicale. Adolf Hitler avea un regim vegetarian deoarece sufera de flatulenţă cronică. Aceeaşi problemă o are şi dictator libian Gaddafi, dar, din câte se ştie, nu pare să fie deranjat de condiţia medicală. Probleme de digestie aveau şi Mussolini şi Mao Zedong, ultimul fiind un carnivor declarat.
Citește mai mult despre preferințele culinare ale dictatorilor - inclusiv ale liderului comunist român - pe pagina RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL.
Foto: Pixabay