-

80 de ani de la turnarea Coloanei Fără Sfârşit

Pe 16 noiembrie au fost marcati 80 de ani de la turnarea Coloanei Fără Sfârşiit, creaţia sculptorului Constantin Brâncuşi. Monumentul a fost turnat în toamna anului 1937 la Atelierele Centrale din Petroşiani. Seful proiectului a fost inginerul Stefan Georgescu-Gorjan, proiectul de executie şii calculele au fost făcute de inginerul Nicolae Hasnas.

Nucleul metalic din teavă pătrată cu latura de 42 cm, asamblat din trei tronsoane cu lungimea de 8,93 m, 10 m şii 9,4 m.
Fundatia din beton, care ajunge la adâncimea de 5 m, cu o formă de trunchi de piramidă, cu baza mare de 4,5 m, orientată în jos. Asa zisa teavă pătrată care formează nucleul metalic este de fapt un cheson, realizat din patru profile de otel cornier cu aripi egale, pozitionate astfel încât să formeze un pătrat. Teava pătrată astfel formată este căptuşiită, prin nituire, atât pe interior cât şii pe exterior cu tablă groasă de 20 cm.

Cele trei tronsoane se asamblează unul în prelungirea celuilalt cu ajutorul unor şuruburi şi piulite. Numărul niturilor folosite la căptuşire este de ordinul miilor, aceste nituri fiind montate la un pas de 10 cm fiecare nit fa?ă de celălalt nit.

"Mărgelele" (cum le numea Brâncuşi) din fontă, înşirate pe nucleu, în număr de 17:

Un semielement de bază, cu înăltimea de 136 cm;

15 module octaedrice, cu înăltimea de 180 cm fiecare;

Un semielement la vârf cu înăltimea de 90 cm, acoperit cu un capac.

Alămirea Coloanei s-a făcut la fata locului, aplicând prin pulverizare sârmă de alamă. Aceasta tehnologie a fost utilizată la vremea respectivă pentru prima dată în România si a fost adusă special din Elve?ia. Greutatea totală a Coloanei (nucleu + mărgele) este de 29 173 kg.

Comanditara lucrării a fost Aretia Tătărescu (prin Societatea Liga Natională a Femeilor Gorjene), care i-a acordat lui Brâncusi deplină libertate de actiune şi l-a ajutat să obtină sprijinul financiar necesar.

În anii '50, guvernul român, sub influenta sovieticilor a plănuit să demoleze coloana, considerând că sculptura lui Brâncusi ar fi un exemplu de sculptură burgheză. Cu toate acestea, planul n-a fost pus niciodată în aplicare.

Sursa: rador.ro

Articole înrudite