-

Un supravieţuitor al Holocaustului şi-a deschis propriul muzeu

Pictorul Samuel Bak, în vârstă de 84 de ani, a inaugurat un muzeu al operei sale inspirate din istoria evreilor din Vilnius, la nişte decenii după prima sa expoziţie - la vârsta de 9 ani, într-un ghetou creat de nazisti în acest oras pe atunci polonez.

Samuel Bak a fost trimis în ghetou cu întreaga sa familie în 1941. Practic, toată familia sa a murit în Holocaust. El însusi a supravieţuit ascunzându-se într-o mănăstire catolică si a plecat după război cu mama sa în Israel. În prezent, locuieste în Statele Unite.

"Am trăit în atâtea ţări diferite, dar eu sunt din Vilna, mă identific cu acest oras", a declarat Bak pentru AFP, referindu-se la numele ebraic al oraşului Vilnius. "Faptul că mă aflu aici este ca un fel întoarcere la origini si o sansă de a-mi exprima recunostinţa faţă de crestinii care m-au ajutat să supravieţuiesc", a spus el înainte de ceremonia de inaugurare.

Muzeul, care va face parte din Muzeul Naţional Evreiesc Vilna Gaon, include în prezent 60 de picturi ale sale.

"Opera lui Bak împleteste istoria personală cu istoria evreiască pentru a articula o iconografie a experienţei sale despre Holocaust", spune galeria Pucker, care îl reprezintă, pe site-ul său.

"În sapte decenii de productie artistică, Bak a explorat si recreat un ansamblu de metafore, o gramatică vizuală, un vocabular care privilegiază, finalmente, întrebări", adaugă galeria americană. În loc să reprezinte direct moartea, Bak foloseste alegoria si substituţia.

Ministrul Lituanian al Culturii, Liana Ruokyte-Jonsson, a salutat revenirea lui Bak la Vilnius, dovadă că "eforturile de anihilare nu au triumfat până la urmă". Teritoriul actual al Lituaniei a găzduit înainte de război o importantă comunitate evreiască, iar Vilnius era poreclit "Ierusalimul de Nord".

Aproximativ 195.000 de evrei care trăiau în această zonă au fost ucisi în Holocaust. Astăzi, aproximativ 3.000 de evrei locuiesc în Lituania, o ţară cu 2,8 milioane de locuitori, membră a NATO si a Uniunii Europene. Pentru presedintele comunităţii evreiesti, Faina Kukliansky, muzeul "va deveni un alt semn extraordinar al patrimoniului evreiesc din Lituania si din lume".

Sursa: rador.ro

Articole înrudite