-

Muzeul din Sighişoara găzduieşte cea mai mică bancnotă din lume

Bancnota de 10 bani a fost emisă în anul 1917 de Regele Ferdinand I şi este bancnota cu cea mai mică valoare şi dimensiune emisă în România.

Alături de alte monede şi bancnote deosebite, aceasta poate fi admirată în cadrul Expoziţiei "Bancnote de ocupaţie", deschisă la Muzeul de Istorie a Sighişoarei.

"Avem bancnotele emise de către Regele Ferdinand, când a hotărât să se refugieze în Moldova din cauza ocupaţiei Bucureştiului, şi acolo au hotărât să emită bancnote de 10, de 25 şi de 50 de bani, un pic mai micuţe, fiindcă metalul din care erau făcute iniţial, nichelul, era necesar pentru industria de război.

Au folosit cerneală şi hârtie. Se spune că cea mai mică bancnotă, cea de 10 bani, este intrată în Cartea Recordurilor ca cea mai mică bancnotă din lume", afirmă muzeograful Mircea Radu Iacob de la Muzeul de Istorie al Sighişoarei.

Expoziţia "Bancnote de ocupaţie" prezintă bani emişi în timpul primului Război Mondial de către trupele de ocupaţie germane, în anul 1917, bancnote emise de Regele Ferdinand I, în anul 1917, dar şi cele emise de oraşul Timişoara, în 1919.

Sursa: rador

Articole înrudite