-

Comuna cu teren de golf, eoliene și gunoi reciclat ca în Japonia!

În mijlocul țării, în Alba – un judeţ care se confruntă cu depopularea şi sărăcia – o comună a avut o absorție record a fondurilor europene!

Cu peste 16 milioane de euro atrase în ultimii 10 ani de la Uniunea Europeană – „bugetul comunei pe 50 de ani!” – ciugudenii au pus asfalt, inclusiv pe drumurile care duc la câmp. Au făcut reţea de gaze, canalizare, centru cultural, au pus şi internet gratuit.

Ciugudul găzduiește cel mai mare teren de golf din România, are eoliană, gunoi selectat ca-n Occident și planuri pentru o mașină electrică. Cum au fost posibile toate astea? 

„Minune la Ciugud!”, au titrat ziarele, în repetate rânduri. „Este localitatea cu cel mai mare grad de absorbție al fondurilor europene”, venea şi precizarea. Comuna asta cu puțin peste 3.000 de locuitori – aflată la 12 kilometri de oraşul Alba Iulia – a devenit cunoscută pentru că oamenii de aici au făcut ce nu au reuşit alţii din oraşe mari, cu sute de mii de locuitori. Au folosit banii europeni ca să se dezvolte.

Au trasat piste pentru biciclete și au făcut pe un imaş unde cândva păşteau vacile un parc industrial care angajează cam tot ce e mână de lucru în satele componente.

Citeste continuarea pe recorder.ro

Articole înrudite

 • Elevii din Satu Mare vor să între în Cartea Recordurilor

  La iniţiativa Agenţiei pentru Protecţia Mediului, peste 80 de unităţi de învăţământ din judeţul Satu Mare contribuie activ la colectarea deşeurilor.

 • Proiect: îţi alegi singur tarifele pentru deşeuri

  „Plăteşte cât arunci” şi „Răspunderea extinsă a producătorului” sunt cele două noi instrumente ce ar urma să fie incluse în legislaţia naţională referitoare la regimul deşeurilor.

 • Invazie de șerpi și șopârle la Pianu de Sus și Strungari

  Comuna Pianu din județul Alba este singura din țară, care nu poartă numele complet al uneia dintre localitățile aparținătoare. Este vorba despre Pianu de Jos, Pianu de Sus, Strungari, Purcăreți și Plaiuri.

 • Câlnic

  Comuna Câlnic din judeţul Alba este formată din două sate: Câlnic şi Deal. Numele satului Câlnic provine din slavul "kal" sau "kalinik", ce are sens de "lut", "lutos". Termenul a fost împrumutat mai întâi de români sau de unguri, de la care l-au preluat ulterior saşii. Numele săsesc al localităţii este Kelling şi vine de la primii stăpâni, familia nobililor Kelling.

 • Crăciunelu de Jos

  Comuna Crăciunelu de Jos, parte integrantă a judeţului Alba este situată în vestul Podişului Târnavelor. Aflată la o distanţă de şase km de municipiul Blaj, comuna are ca centru de reşedinţă satul Crăciunelu de Jos.