-

Chinezii care nu se poartă frumos nu vor putea călători cu trenul sau avionul

China va introduce noi măsuri, care nu vor mai da dreptul de a face călătorii mai lungi cetăţenilor care nu se poartă frumos în public. Află detalii:

Printre comportamentele care pot duce la includerea pe lista neagră a chinezilor se numără fumatul în transportul public, folosirea unor bilete expirate sau mai vag formulata abatere de "răspândire de informaţii false despre terorism".

De asemenea, printre cetăţenii chinezi certaţi cu bunele maniere se vor afla şi cei care nu-şi plătesc amenzile primite sau taxele la asigurările sociale. Conform Reuters, noile reguli vor intra în vigoare de la 1 Mai şi fac parte din planul amplu al preşedintelui Xi Jinping de a crea un sistem de credite sociale bazat pe principiul "dacă te dovedeşti nevrednic o dată, vei suporta restricţii mereu".

Restricţiile ar putea fi aplicate pe timp de un an. China aplică deja un astfel de sistem. La începutul anului 2017, Curtea Supremă a Poporului anunţa că peste 6 milioane de cetăţeni chinezi au primit interdicţie de călătorie cu avionul din cauza unor fapte sociale reprobabile.

Preşedintele Xi Jinping a inclus conceptul creditului social în programul său de reformă planificat a fi aplicat până în 2020. Acordarea dreptului la diverse recompense şi beneficii va depinde de întregul comportament al cetăţenilor chinezi, de la modul în care îşi tratează părinţii, la mărfurile pe care le cumpără.

Conform unor oficialităţi guvernamentale de la Beijing, sistemul de credit social va "permite persoanelor demne de încredere să se plimbe oriunde vor, dar le va îngreuna celor discreditaţi chiar şi cea mai mică deplasare".

Sursa: rador

Articole înrudite