-

Erupţia vulcanului Eldgjá i-a făcut pe vikingi să devină creştini

Violenta erupţie a vulcanului Eldgjá din Islanda a constituit unul din motivele pentru care vikingii au început să creadă în cuvintele misionarilor creştini.

Ei au adoptat creştinismul, în jurul secolului al X-lea, susţin oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în jurnalul Climatic Change.

"A fost o eruptie extrem de puternică şi toţi am rămas surprinsi de cât de ample au fost consecintele acesteia. Toată EurAsia, din nordul Europei până în nordul Chinei, a cunoscut o serie de ierni lungi si aspre si veri secetoase.

Apoi a urmat invazia lăcustelor, iar, ulterior, foametea a lovit multe regiuni din Germania, Irak si China, luând vietile a mii de oameni" - scrie Tim Newfield, istoric de la Universitatea Georgetown din SUA.

Însă el şi colegii săi au descoperit şi o altă consecinţă a influenţei vulcanilor asupra vieţii oamenilor, în încercarea sa de a găsi rădăcinile istorice ale unuia dintre cele mai cunoscute monumente culturale ale vikingilor islandezi - cântecul epic "Divination of the Völva" din cartea "The Elder Edda".

În această lucrare, profetesa vorbeşte despre moartea zeilor antici într-un cataclism universal puternic - eruptii vulcanice masive, fulgere, eclipse si invazia "giganţilor de foc".

Când unul din aceşti giganţi sau fraţii lui mor, locul este ocupat de un singur zeu care conduce întregul univers. Astăzi, majoritatea oamenilor de stiintă consideră că acest cântec, care a apărut la intersectia dintre epoca "păgână" si cea "crestină" din istoria Islandei, povesteşte felul în care locuitorii insulei au trecut la catolicism.

Potrivit afirmaţiilor istoricului american, iniţial, echipa sa nu a ştiut ce vulcan a provocat acest cataclism, singurul indiciu fiind data estimativă a apariţiei cântecului, undeva la mijlocul secolului al X-lea sau sfârsitul secolului al IX-lea.

Pornind de la această dată si de la informaţiile privind intensitatea erupţiei celor mai mari si mai periculoşi vulcani din Islanda, cercetătorii au adunat mostre de gheată, formată în această perioadă pe teritoriul Groenlandei vecine, si au încercat să găsească urme de cenusă în ele.

Aşa au descoperit ei cenusă în straturile de gheată formate în anul 939 e.n., când, conform mărturiilor oamenilor din diferite colţuri ale lumii, în Europa domnea "o ceaţă" constantă, iar vara si iarna erau neobisnuit de reci.

Analiza chimică a acestor erupţii a arătat că "autorul" lor a fost vulcanul Eldgjá - unul dintre cei mai mari vulcani din lume.

Sursa: rador

Articole înrudite