-

UIMITOR! Și-au cumpărat una dintre cele mai frumoase insule private

Mica insulă Ulva, o perlă a Scoţiei, a fost cumparată de cinci dintre cei şase locuitori ai săi care se temeau că ea va cădea în mâinile unor magnaţi.

Ulva a fost pusă în vânzare în iulie anul trecut de către al saselea locuitor al insulei, membru al unei familii aristocratice căreia ea i-a apartinut timp de decenii.

Ceilalţi cinci locuitori, grupati într-o organizatie locală, au reusit să cumpere această insulă folosindu-se de o lege care le conferă comunitătilor locale un drept de preempţiune.

Scoasă la vânzare la preţul de 4,25 milioane de lire sterline (4,77 milioane de euro), insula a fost cumpărată "la un pret stabilit de o evaluare independentă comandată de guvernul scotian", a indicat micuţa organizatie într-un comunicat.

Aceasta a reusit să strângă fonduri cu ajutorul unor subventii acordate de guvernul scotian si a contributiilor a 500 de persoane.

Când a fost scoasă la vânzare, proprietarul, Jamie Howard, a descris-o ca fiind "una dintre cele mai frumoase insule private din nordul Europei", atrăgând magnatii străini, iar locuitorii insulei s-au temut atunci că vor fi expulzaţi.

Având vedere la Muntele Ben More si la cascada spectaculoasă Eas Pass de pe insula vecină Mull, Ulva este un loc idilic.

În perioada sa de vârf, insula avea peste 800 de locuitori. Declinul său a început în secolul al XVII-lea, când proprietarii de terenuri i-au alungat pe agricultorii din Ţinuturile Înalte, din munti, pentru a le transforma câmpurile în păsuni pentru oi.

Multi dintre aceştia au plecat în Australia. Cel mai faimos fiu al insulei Ulva, Lachlan MacQuarie, a fost ultimul guvernator colonial al Noii Galii de Sud (New South Wales).

Acum proprietară a insulei, organizatia se angajează să lucreze pentru "dezvoltarea socială si economică" si "repopularea" acesteia.

Sursa: rador

Articole înrudite