Ultimul poet supraviețuitor de la Aiud și-a povestit calvarul
Demostene Andronescu a lansat, ieri, la Pitești, volumul „Reeducarea de la Aiud”, în care evocă momentele de groază din pușcăria comunistă.
08 Iulie 2018, 07:38
Carte lui Demostene Andronescu , „Reeducarea de la Aiud” este cea mai bună radiografie a perfidei reeducări ideologice din Penitenciarul Aiud, cavoul intelectualității româneşti.
Lansarea de carte s-a desfășurat la Memorialul Închisoarea Pitești, un alt fost centru de reeducare din perioada comunistă. Aici, Demostene Andronescu, a povestit cum a reuşit să iasă viu şi lucid din cei 12 ani de închisoare politică.
Memorialul Închisoarea Piteşti este, conform Wikipedia, fostul penitenciar Pitești, renumit pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizația autorităților comuniste în perioada anilor 1949-1952, cunoscute și sub denumirea Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești.
Cei prezenți au putut să asculte „pe viu” experiențele extreme prin care a trecut acesta unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori ai detenției politice din perioada comunistă.
De asemenea, la evenimentul desfășurat chiar în incinta fostei pușcării, participanții la o adevărată lecție de istorie, au putut să pună întrebări şi să afle mai multe din infernul detenției politice, direct de la un martor, care a vorbit despre cum a scris poezii la izolare și cum a reușit să iasă întreg din cei 12 ani de detenție politică.
Demostene Andronescu și Elena Arnăuțoiu s-au întâlnit, acum două zile, pentru prima dată în Câmpulung Muscel. Doi supraviețuitori ai infernului detenției politice comuniste și două suflete candide.
Demostene Andronescu a scris peste 200 de poezii în închisoare. A reuşit să ţină minte aproape o jumătate şi să le publice, mulţi ani mai târziu. A continuat să fie hărţuit de securitate şi după eliberare. După 1989, şi-a căutat „călăul” de la Aiud, pe colonelul Gheorge Crăciun, fost comandant al închisorii şi unul dintre cei mai atroce anchetatori.
Demostene Andronescu spune despre acest moment: „S-a uitat la mine, m-a recunoscut şi s-a repezit la mine şi m-a îmbrăţişat. M-a îmbrăţişat şi am simţit că îmbrăţişarea este sinceră”.
Volumele sale sunt disponibile pentru achiziționare.
CONSTANTIN PAȘOL