-

Când şi de ce apare “pielea de găină”

Efectul reflexului pilomotor care determină ridicarea părului este cunoscut de către toată lumea drept “pielea de găină”.

“Cutis anserina”, este denumirea medicală a acestei reacţii a corpului, pe care o întâlnim atât la animale, cât şi la oameni. La oameni, poate fi produsă de emoţiile puternice, de anumite zgomote şi chiar de amintiri cu o mare încărcătură emoţională. Însă, în general, este o reacţie la frig sau la teamă. Prin această stare trec şi pisicile care „se zbârlesc” în faţa duşmanului, aricii care îşi ridică ţepii pentru apărare, dar şi la alte mamifere, inclusiv maimuţele.

Paradoxal, găinile nu pot avea „piele de găină” pentru că nu au păr. În schimb, pe pielea lor se observă acele „bobiţe” care rămân chiar şi când penele au fost smulse.

Pielea de găină, este, de fapt, un reflex ca şi tusea, strănutul, clipitul, căruia specialiştii îi spun reflex pilomotor sau horipilaţie. Responsabili de efectul “pielii de găină” sunt mușchii arrector pili, situați la suprafața pielii, în apropierea firelor de păr de pe corp.

Reflexul pilomotor porneşte de la sistemul nervos simpatic, responsabil cu starea de alertă. Prin intermediul terminaţiilor nervoase, comanda ajunge la micii muşchi localizaţi la baza firului de păr. Aceştia se contractă, formând acele bobiţe vizibile pe piele şi trag firul în sus.

În general “pielea de găină” apare cu precădere pe antebraţe şi pe picioare. Dar ea poate să apară oriunde avem păr, inclusiv pe faţă sau pe scalp.

Se crede că, pe vremea când strămoșii noștri aveau întreg corpul acoperit de păr, aceşti mușchi erau de un real folos pentru că îi ajutau să îşi înfoieze părul atunci când temperaturile erau scăzute pentru a păstra căldura corpului.

Sursa foto: Pixabay

 

 

Articole înrudite