-

Odihnă veşnică „la înălţime”. Acesta este cel mai ciudat cimitir din lume

 

Sagada este o localitate din Filipine cu un peisaj exotic... ţinuturi sălbatice în care munţii maiestuoşi se împletesc cu terasele cultivate cu orez creează un tablou fascinant.

Însă, dincolo de frumuseţea naturală a locului, Sagada deţine fără doar şi poate un superlativ şi anume, cel mai ciudat cimitir din lume.

O apropiere de falezele muntoase din regiunea văii Echo oferă o privelişte tulburătoare, unică şi incomparabilă. Din depărtare munţii par decoraţi cu "nişte cutii din lemn”, însă atunci când perspectiva devine clară, peisajul este de-a dreptul macabru. „Cutiile de lemn” care atârnă de stânci nu sunt niște decorațiuni, ci sunt sicrie suspendate ce au o importanță culturală, istorică și chiar personală pentru mulți locuitori ai acestei zone.

Suspendarea sicrielor reprezintă o practică arhaică, răspândită în mai multe locuri de mai multe secole, inclusiv în mai multe regiuni din China, precum și în Sulawesi, Indonezia. Cum această tradiție ciudată durează de mai bine de 2.000 de ani, ai putea presupune că pe aceste faleze ar trebui să atârne un număr mult mai mare de sicrie. Problema este că sicriele se deteriorează și se prăbușesc!

Însă cele mai celebre sicrie suspendate se află în Sagada, unele având o vechime de mai bine de 100 de ani. Acest ritual al îngropării morţilor “la înălţime” este înrădăcinat într-o credință religioasă conform căreia, dacă cei decedaţi sunt ridicaţi de către cei dragi mai aproape de cer, aceștia vor ajunge după moarte într-un loc mai elevat din punct de vedere spiritual.

Un alt lucru fascinant legat de aceste sicrie – poate și mai fascinant decât faptul că sunt suspendate pe faleze – este că fiecare este cioplit dintr-un butuc gol pe dinăuntru. De obicei, cei care le cioplesc sunt chiar cei care vor ajunge în ele după moarte.

Foto: Pixabay