-

Cântecul cucuvelei – vestitor de nenorociri. Superstiţie sau adevăr?

Mica, îndesată, cu aripi rotunjite şi coadă scurtă, cu ochi galbeni, pătrunzători şi cu sprâncene albe, cucuveaua este pasărea nocturnă căreia i s-au atribuit de-a lungul timpului cele mai multe simboluri.

Grecii antici o considerau simbol animal sacru şi o venerau, mitologia romană o infatisează ca pasărea de companie a zeiței Minerva, zeița înțelepciunii, însă cele mai multe culturi ale lumii o asociază cu întunericul, considerând-o o "piază rea”, o prevestitoare a morţii.

De aceea, când o aud cântând în apropirea gospodăriilor lor, oamenii se tem adesea de mesajele fatidice pe care cucuveaua le-ar putea transmite şi caută să o alunge.

Mai mult decat atât, până nu demult, ţăranii de la noi chiar ucideau păsările de noapte atunci când le vedeau, crezând că astfel vor „dribla” relele care le vor păţi.

Oamenii de ştiinţă ne asigură că, cântecul acestor păsari nu are nici un fel de semnificaţie fatidică. Fiind păsări de noapte, bufniţele şi cucuvelele îşi petrec viaţa pe timp de noapte. Au un ciclu invers faţă de alte păsări, care noaptea dorm şi ziua cântă. Deci, păsările de noapte trăiesc noaptea: zboară, vânează, se reproduc. Cântecul lor înseamnă doar că îşi cheamă perechea sau anunţă „rivalii” că acolo e teritoriul lor.

Faptul că bufniţa cântă atunci când există o persoană decedată în apropiere, are o explicaţie simplă. În secolele trecute, înainte de a se folosi electricitatea, oamenii îşi iluminau locuinţele cu ce aveau: lămpi de petrol, opaiţ, lumânări. În plus, ei se culcau la ora la care venea întunericul. Doar în casele unde cineva era grav bolnav sau pe moarte, era lumina aprinsă.

Păsările de noapte sunt atrase de lumină. Deci era cât se poate de normal ca ele să apară în zona acelei locuinţe, unde era lumină la fereastră şi un om pe moarte înăuntru. Mai ales când restul localităţii era în întuneric. Şi să cânte. Iar oamenii, în simplitatea lor de gândire şi în teama de orice nu înţeleg, au asociat cântatul cucuvelei cu faptul că ele şi numai ele au adus sau au anunţat moartea celui drag. Aşa s-a ajuns la teama faţă de păsările de noapte şi chiar la măsuri extreme ca alungarea sau chiar uciderea lor.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Foto: Pixabay

Articole înrudite