-

Pălincă de nuci unicat în România

Un sătmărean, în vârstă de 68 de ani, susţine cu mândrie că este singurul din lume care produce pălincă de nuci. Exagerează, desigur :), dar dincolo de asta pălinca de nuci produsă de el este foarte bună, iar din vânzarea ei în târgurile tradiţionale, sătmăreanul reuşeşte să-şi completeze veniturile pe lângă pensie.

Fost profesor de electronică, Bandics Iosif este ceea ce se numeşte un pensionar activ.

A început să producă pălincă din nuci cu 20 de ani în urmă, dar preocuparea pentru această îndeletnicire a devenit mai intensă de când s-a pensionat.

Banii rezultaţi din vânzarea pălincii completează pensia, iar acesta este unul dintre motivele pentru care Bandics Iosif produce pălincă.

Celelalte două sunt mai speciale, iar el este mândru că îl motivează: "Pălinca de nuci este o băutură a papalităţii. Nu am inventat-o eu, dar eu o produc cu mândrie, ştiind că papii beau aşa ceva.

Apoi, să nu uităm că nucile au un conţinut mare de iod, iar o bună parte din acesta rămâne în pălincă şi după procesul tehnologic de fabricare".

Bandics Iosif spune că producerea pălincii din nuci nu este o treabă uşoară. Mai ales că, pentru o cantitate mică de pălincă, este necesară o cantitate foarte mare de nuci, ceea ce explică şi preţul ridicat al produsului.

"Nucile sunt culese la sfârşitul lunii iunie, până când miezul lor nu devine gelatinos.

După curăţare şi măcinare, se adaugă mai multe fructe secrete care ajută la fermentare. După fermentare, se fierbe ca orice pălincă. Nu e un produs ieftin, din 100 kilograme de borhot ies cel mult 3,5 litri de pălincă. De aceea este şi preţul pălincii de nuci atât de ridicat", detaliază el.

Bandics Iosif este nelipsit de la cele mai importante târguri de produse tradiţionale din România, iar în Ungaria a devenit cunoscut după ce a câştigat mai multe concursuri tematice. Experienţa l-a învăţat că orice produs atrage atenţia dacă are un ambalaj special şi deosebit. De aceea, sticlele în care sătmăreanul îşi îmbuteliază pălincă, sunt aparte.

"Sticlele mai simple sunt produse în serie şi sunt acceptabile ca preţ. Cele mai deosebite sunt comandate în Ungaria şi costă mult, ceea ce ridică şi preţul final de vânzare a pălincii. Cine cumpără pălincă pentru consum propriu, preferă sticlele simple. Cei care vor să o dăruiască, aleg sticlele cu forme şi aspect deosebite", spune Bandics Iosif.

Deşi recunoaşte că reţeta pălincii produsă de el este veche, fiind preluată de la un episcop maghiar, Bandics Iosif susţine că este singurul producător de pălincă din nuci din lume. Exagerează, desigur, dar nu-l contrazicem până la proba contrarie:)

Totuşi, sătmăreanul pune la bătaie zece litri de licoare papală pentru cel care demonstrează că pălinca din nuci produsă de el este mai bună:

"Eu zic că pălinca mea de nuci e unică în lume, şi am să afirm asta până nu sunt contrazis cu dovezi şi argumente! Ba mai mult, pun la bătaie 10 litri de băutură celui care îmi aduce o pălincă de nuci făcută de altcineva!".

Sursa: rador

Foto: pixabay.com

Articole înrudite