-

Fenomenele enigmatice ale naturii. "Cercurile zeilor" din Namibia

Namibia bifeaza la rândul ei un fenomen enigmatic, căruia știința nu a reușit să-i dezlege misterul. Este vorba despre niște formaţiuni circulare stranii, care îşi fac apariţia pe neaşteptate, despre care localnicii spun că ar fi create de paşii zeilor.

Cercurile vrăjite apar pe suprafețele înverzite din deșertul Namibiei, sub forma unor zone cu diametrul de minimum de 2 metri şi maximum 12 metri. Ciudat și greu de explicat este faptul că pe sufrafețele marcate de aceste cercuri, iarba nu mai crește niciodată.

Cel căruia i-au atras atenția pentru prima dată aceste cercuri este biologul Walter Tschinkel. În anul 2005, când a luat contact cu aceste formațiuni ciudate, acesta a considerat că fenomenul este cauzat de termitele care eliberau gaze şi otrăveau vegetaţia. Explicația sa însă nu a stat în picioare decât doi ani, căci, în 2007 când a revenit în zonă pentru a analiza cercurile mai amănunțit, a descoperit că sub ele nu există nici urmă de termită.
Apelând la imaginile preluate prin satelit, pe care le-a comparat timp de 4 ani, Tschinkel a constatat cu surprindere că cercurile învăluite în mister sunt „vii”. Acestea dispar şi reapar periodic, având un ciclu mediu de viaţă de 24 de ani; formele mai mari pot persista până la 75 de ani.

Deși nu s-a găsit o explicație logică pentru aceste formațiuni, cert este că acestea fascinează prin origininea lor enigmatică. Pentru a nu lasă potențialul acestor formațiuni misterioase să se irosească, oficialităţile au găsit o modalitate de a le face și mai atractive. Astfel, “cercuri vrăjite” au fost scoase la vânzare către ecoturişti contra sumei de 50 de dolari bucata. Cumpărătorii nu devin proprietarii pământului, ci mai curând îl “adoptă”, aşa cum se întâmplă cu stelele. Fiecare cerc este marcat cu data la care a fost cumpărat, iar cumpărătorii primesc datele prin GPS pentru a afla localizarea acestuia şi a-l urmări prin Google Earth.