-

Fenomenele incredibile ale naturii. Lacul care împietreşte orice creatură (VIDEO)

Lacul Natron, cunoscut drept "lacul morţii" este un lac sărat, unic în lume, situat în nordul Tanzaniei, aproape de granița cu Kenya.

Ceea ce face acest lac special este amestecul natural de substanțe al bazinului său, care poartă chiar denumirea de natron (carbonat de sodiu decahidrat, Na2CO3x10H20), un „coctail” utilizat în antichitate de către egipteni, la ritualurile de mumificare.

Substanţa cristalină cu efect mortal a ajuns aici din cauza erupțiilor vulcanice acumulate. Temperatura lacului poate ajunge la 60° C, iar în funcție de precipitații, alcalinitatea poate ajunge la un pH de 9 - 10.5 (aproape la fel de alcalin ca amoniacul).

Proprietăţile atipice fac din suprafaţa acestui lac un loc deloc prielnic vieţii. Aşa se face că, orice vieţuitoare care atinge suprafaţa apei lacului este transformată în „stană de piatră” şi conservată într-o formă aproape perfectă, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru.

lacul natron

Lacul este o adevărată capcană a morţii pentru păsări, care, atrase de suprafaţa deosebit de strălucitoare a lacului, sunt induse în eroare şi deturnate de la ruta de zbor iniţială. Din păcate, odată ce au ating suprafaţa apei, zborul lor devine ultimul.

Nick Brandt, vorbeşte despre descoperirea şocantă pe care a făcut-o atunci când, din întâmplare, a ajuns cu aparatul său de fotografiat pe marginea acestui lac: “Descoperind aceste animale pe malul lacului Natron, am crezut că este ceva extraordinar – fiecare detaliu conservat perfect, de la vârful limbii unui liliac până la firicelele de păr de pe faţă. Nu m-am putut abţine să nu le fotografiez. Cea mai surprinzătoare descoperire a fost corpul unui vultur pescar, conservat perfect.”

Deşi oamenii de ştiinţă nu au emis încă o ipoteză perfect documentată, care să explice procesele chimice care se află la baza acestui fenomen, un lucru este cert: vieţuitoarele care ating oglinda lacului, suportă un proces de calcificare ieşit din comun.