-

O furtună solară se va abate asupra Terrei

O inversare a polilor Pământului s-ar putea produce mai devreme decât era prevăzut, sugerează doi profesori de la Universitatea din Leed (Marea Britanie).

Într-o postare pe site-ul The Conversation, cercetătorii subliniază ca aşa-numitul «scut» terestru – câmpul magnetic -, s-ar putea deplasa în 2000 de ani şi ar putea produce întreruperea curentului electric pe toată planeta sau, mai rău, o extincţie masivă.

Deoarece rolul câmpului magnetic este acela de proteja fragila noastră planetă de furtunile solare, aceste violente erupţii ale astrului zilei. În cazul inversării polilor, scutul magnetic va fi slăbit, lăsându-i pe pământeni la cheremul capriciilor solare.

Deşi ultimul episod de inversare a polilor a avut loc în urmă cu aproximativ 780.000 de ani, cercetătorii constată că scutul îşi pierde 5% din forţă în fiecare secol, totul conducând la ideea că ne îndreptăm către o asemenea bulversare magnetică.

În pofida acestor calcule, «va fi greu de stabilit o dată exactă, cel puţin pentru moment», afirmă cercetătorii. Furtuni solare minore au avut loc în 2003 şi au provocat oprirea reţelei electrice suedeze.

În 1859, o serie de erupţii solare au provocat aurore boreale, acele manifestări celeste de la Polul Nord, până în insulele Caraibilor. Însă o inversare totală a câmpului magnetic ar avea o amploare mult mai alarmantă.

Potrivit cercetătorilor, ea ar duce la stingerea tuturor aparatelor electrice de pe planetă, «fapt care ar produce economiei mondiale pierderi de miliarde de dolari pe zi».

Citeste continuarea pe rador.ro