-

Copacul care provoacă moartea păsărilor

Pisonia grandis este un copac ce creşte în insulele Seychelles. La prima vedere, nu atrage atenţia. Dar pe măsură ce te apropii, groaza ta va crește.

Însă, pe măsură ce te apropii, imaginea copacului se transformă într-una de groază, atunci când vei descoperi în jurul său păsări moarte sau în agonie.

Copacul „omoară” păsările care-l vizitează cu ajutorul seminţelor sale. Semințele au asemenea proprietăți neprietenoase încât, după ingerare păsările nu mai pot zbura. Nu este neobișnuit ca plantele să aibă capacitatea de a încerca să otrăvească păsările sau alți prădători, însă să îi paralizeze cu ajutorul semințelor este ceva nemaiîntâlnit.

„Multe dintre speciile de arbori produc semințe acoperite cu un mucus gros sau mici spini, care să le facă mai puțin agreabile și comestibile de către păsări, însă ceea ce face ca Pisonia se distinge de ceilalți copaci care încearcă să se apere de prădători. Pur și simplu păsările care mănâncă aceste semințe înțepenesc și nu mai pot zbura de pe crengi. Dacă nu sunt doborâte de vânt sau luate de vreun prădător, majoritatea păsărilor mor și se descompun pe crengi sau la baza copacului. Unele victime slabe pot fi văzute uneori încă înțepenite pe ramuri. Sunt ca niște ornamente macabre de Crăciun”, a declarat Alan Burger, de la Universitatea Victoria din Canada, care a studiat în detaliu reputaţia criminală a copacului.

Fascinat de proprietăţile neobişnuite ale acestui arbore, Alan Burger a încercat să afle dacă ar putea exista o rațiune legată de supraviețuire în comportamentul arborelui. Timp de peste 10 luni acesta a efectuat experimente pentru a determina ce beneficii are copacul în urma acţiunilor sale, dacă acestea există bineînțeles. În urma investigațiilor, Burger a observat faptul că arborele a beneficiat de mai mulți nutrienți de la corpurile păsărilor putrezite la rădăcinile sale, lucru care îl face să crească mult mai repede decât celelate specii de arbori din zonă, fiind în același timp și mai verde.

Burger a descoperit un lucru şi mai interesant legat de seminţele acestui copac. Acesta a încercat să scufunde semințele de Pisonia în apă de mare, ideea fiind că păsările moarte ar putea acționa ca plute eficiente în dispersarea semințelor pe alte insule. S-a descoperit că după patru săptămâni petrecute în apă, semințele încă pot încolți. Din acest motiv cercetătorul a concluzionat că semințele probabil au evoluat pentru a face o „plimbare” și spre alte tărămuri unde să ducă specia mai departe.