-

VIDEO: Balena boreală cântă şi compune „jazz”

Balenele boreale, care combină darul de a cânta cu acela al compoziției, au creat aproape 200 de melodii diferite în trei ani, potrivit unui studiu.

„Aceste mamifere marine au un repertoriu vocal surprinzător de divers și în continuă evoluție”, se subliniază într-un comunicat al Universității din Washington.

Multe animale folosesc sunete pentru a comunica, dar unele au demonstrat deja date muzicale destul de originale: leii de mare bat măsura, marele delfin fluieră … De data aceasta, balenele boreale (cunoscute și sub numele de balenele de Groenlanda) sunt capetele de afiş. Potrivit unui studiu publicat în revista „Biology Letters” a Societății Regale, aceste cetacee sunt atât compozitoare, cât și interprete.

Lucru şi mai rar, cântecele lor sunt descrise de cercetători drept „complexe” și „de o mare varietate”. Și asta dintr-un motiv întemeiat: potrivit înregistrărilor făcute din 2010 până în 2014 în strâmtoarea Fram aflată la est de Groenlanda, balenele boreale au produs 184 de tipuri de cântece. „În timp ce cântul balenelor cu cocoașă seamănă cu muzica clasică, balenele boreale fac jazz”, se amuză Kate Stafford de la Universitatea din Washington, autorul principal al studiului.

„Sunetul este mai liber”, spune cercetătoarea. În plus, în fiecare an, repertoriul lor este complet reînnoit. Potrivit cercetătorilor, balenele boreale cântă în timpul iernii, când soarele nu se ridică niciodată și gheața acoperă 95-100% din mare. Rămâne acum de aflat de ce repertoriul lor variază în mod constant și dacă această virtuozitate este prerogativa masculilor, ca la balena cu cocoașă.

Vânate din secolul al XVI-lea, balenele boreale sunt împărțite în patru populații în funcție de zona lor de reședință. Populația din Atlanticul de Nord, studiată aici, este în mare pericol de dispariţie și este formată din doar 200 de balene.

Sursa: rador.ro

Articole înrudite