-

Copacii în care "locuiesc" capre (VIDEO)

Caprele sunt unele dintre acele cățărătoare redutabile, care escaladează fără probleme pante abrupte, aproape verticale, în căutarea hranei.

Peisaje montane în care zărim capre cocoțate pe vârfuri înalte, am mai văzut.

Însă această imagine, în care caprele„atârnă” pe copaci, rumegând absente, pare desprinsă din filme ab

Ei bine, acest peisaj este unul obișnuit în Maroc. Un singur arbore de aici face ca aceste animale să devină locatare la înălțime și anume, arborele de argan.

Caprele sunt atrase de fructele acestui arbore, care se coc în fiecare an în luna iunie. Arborele de argan crește până la o înălțime de 8 – 10 metri și trăiește până la 200 de ani.

Deși copacii sunt țepoși și au trunchiurile noduroase, caprele, care se urcă în ei de secole, au învățat să se adapteze acestei sarcini, astfel încât, oricât ar fi de subțiri crengile, acestea reușesc să-și păstreze echilibrul.

Abilitatea caprelor din această regiune de a ajunge fără ezitare în vârful arborelui de argan se datorează înzestrării lor naturale. Caprele au picioarele dotate cu câte două degete, acoperite de copite. Aceste degete sunt flexibile, iar tălpile picioarelor sunt moi și mobile.

Ceea ce este și mai interesant este faptul că, deși pare bizar, prin acest comportament caprele au contribuit la agricultura practicată de triburile băștinașe.
Fructul de argan este o sursă prețioasă de ulei și are o importanță economică mare pentru pentru triburile berbere din Maroc. Fructul are o dimensiune de 2-4 centimetri și are un miez foarte tare.

Acest miez este înconjurat de o parte cărnoasă, cea pe care o consumă caprele. În miez se află una sau două semințe mici, bogate în ulei.

Deci, pentru a ajunge la partea prețioasă a fructului, trebuie eliminată partea cărnoasă. Aceasta era cea mai dificilă parte a procesului de extracție a uleiului.
Așadar, pentru a-și ușura munca, localnicii au decis să încredințeze această misiune caprelor.

Așa au ajuns caprele să facă parte cândva din industria producătoare de ulei. Astazi, datorită metodelor moderne, aceste proceduri sunt învechite. Prin urmare, caprele harnice, care și-au făcut datoria cu vârf și îndesat, au fost „scoase la pensie”.