-

În Japonia, cireşii înfloresc păcăliţi de efectele schimbării climatice

În Japonia, înflorirea cireşilor este o sărbătoare naţională tradiţională. Dar acest ritual de primăvară este devansat zilele acestea. 

Website-ul „Weathernews” (ştiri meteo) a anunţat că a primit peste 350 de informaţii despre înflorirea prematură a unor cireşi, începând din insula Kyushu din sud-vestul arhipelagului, până la Hokkaido din nordul extrem. Specialiştii spun că apariţia surprinzătoare a florilor este probabil urmarea fenomenelor meteo extreme care au afectat în ultimele săptămâni Japonia, inclusiv două taifunuri de mare intensitate.

Se pare că furtunile violente au lăsat mulţi copaci fără frunze. Iar una din funcţiile frunzelor este de a elibera hormoni care împiedică mugurii să înflorească înainte de vreme. De asemenea, este posibil ca vremea neobişnuit de caldă care a urmat după taifunuri să fi „păcălit” pomii înmuguriţi să înflorească. Totuşi, sărbătoarea cireşilor sakura din primăvara anului viitor nu va fi anulată, după cum dau asigurări experţii.

Pentru că deşi pomii care au înflorit în toamna aceasta nu îşi vor mai desface petalele, cea mai mare majoritate a cireşilor din Japonia vor înflori ca de obicei, în martie sau aprilie anul viitor, spre marea încântare a localnicilor şi turiştilor care vin special pentru a fi martorii acestui adevărat eveniment.

Sursa: rador.ro

Articole înrudite