-

În jur de 20 de urşi polari au "asediat" o localitate din Rusia

Un grup format din cel puţin 20 de urşi polari şi puii acestora "au asediat" localitatea Rîrkaipii din Ciukotka, Rusia. Urşii s-au oprit în această localitate în aşteptarea apropierii gheţarilor.

"În localitate s-a remarcat un număr mare de urşi polari atât adulţi, cât şi pui. Prin localitatea noastră trece 'calea de migrare' a efectivelor acestor mamifere, a urşilor polari. Ei aşteaptă apropierea gheţarilor care încep să se topească. Urşii polari intră din curiozitate în această localitate", a precizat primarul localităţii Evghenia Malahova, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Primarul a menţionat că în localitate există o patrulă specială care are sarcina de a speria urşii ca să nu atace populaţia, folosindu-se dispozitive sonore.

Potrivit şefei patrulei speciale Tataiana Minenko, în jur de 20 de urşi s-au oprit de această dată în localitate.

Minenko a specificat că au fost oganizate în afara localităţii puncte speciale unde urşii sunt hrăniţi cu carcase de morse moarte, pentru a se evita apropierea urşilor de gospodăriile localnicilor. Odată cu apropierea gheţarilor, urşii pleacă în larg unde vânează mamifere, în special foci siberiene.

Localitatea Rîrkaipii este situată pe coasta Oceanului Arctic, din raionul Iultinsk, Districtul Autonom Ciukotsk şi are o populaţie de 600 de persoane.

Anul trecut, turiştii care vizitează Ciukotka au putut să monitorizeze de la bordul unui vas de croazieră, care staţiona în apropiere de Insula Vranghel, 230 de urşi polari care mâncau din carcasa unei balene de Groenlanda.

Sursa: rador

Articole înrudite