-

O insulă din Hawaii a fost "înghiţită" de ape (VIDEO)

Organizaţiile mondiale de mediu avertizează din ce în ce mai des asupra iminenţei dispariţiei unor teritorii. Faptul că pământul va dispărea încet-încet sub apele mărilor şi oceanelor are drept cauza principală încălzirea globală şi schimbările climaterice asociate acesteia.

Unul dintre teritoriile care a fost deja şters de pe suprafaţa planetei este East Island, o insulă din Hawaii.

East Island era o suprafață de pământ minusculă, lungă de cam un kilometru și lată de 120 de metri. Însă era a doua insulă ca mărime din grupul French Frigate Shoals, care este cel mai mare atol din Insulele Hawaii de Nord-vest și face parte din Monumentul Marin Național Papahanaumokuakea. Această bucată de pământ, declarată protejată din 2006, a fost practic, distrusă de furtunile puternice care au însoțit uraganul Walaka, unul dintre cele mai puternice uragane din Pacific înregistrate vreodată, care a devastat insulele Hawaii la începutul acestei luni.

„Am fost uimit când mi-am dat seama că insula a dispărut. A mai dispărut încă un loc care adăpostea biodiversitate pe planeta noastră”, a declarat pentru Honolulu Civil Beat Chip Fletcher, specialist în schimbări climatice al Universității din Hawaii.

Nivelul în creștere al apei mării și vremea mai caldă ar putea da naștere și altor furtuni, la fel de devastatoare ca aceasta. Cercetătorii spun „suntem abia la începutul analizării implicațiilor pentru viitor”, însă unii deja prezic faptul că dezastrul suferit de această insulă din Hawaii nu va fi un eveniment izolat.

East Island, alături de Tern Island, aflată în apropiere era un loc important de creștere a puilor pentru focile-călugăr aflate în pericol de dispariție și un loc de depus ouă pentru țestoasele marine verzi, care sunt și ele amenințate de dispariție.

 

Articole înrudite