-

Fenomenul misterios din adâncurile Pământului

Planeta noastră este dinamică şi manifestă o serie de procese fizice pentru care ştiinţa nu are întotdeauna explicaţii clare.

Câmpul magnetic este unul dintre procesele esenţiale caracteristice Terrei. Magnetismul său provoacă aurorele şi menţine omenirea în viaţă.

În adâncurile pământului se află râuri de fier topit ce pulsează în jurul nucleului şi care generează câmpul magnetic.

Cercetări recente au scos la iveală faptul că în adâncurile planetei, au loc fenomene ciudate legate de magnetism. Acesta are o mişcare accelerată, ce provoacă deplasarea Polului Nord dinspre Canada către Siberia.

Mişcarea neobişnuită din adâncurile pământului i-a luat pe surprindere şi pe oamenii de ştiinţă, cărora le este greu să identifice cauza acestui fenomen ciudat.

Pe 30 ianuarie, Modelul Magnetic Global, ce guvernează sistemele moderne de navigaţie, urmează să treacă printr-o actualizare urgentă. Specialiştii se aşteptau că modelul actual să fie valid până în 2020, însă polul magnetic a început să se deplaseze atât de rapid, încât actualizarea trebuie făcută.

Anual, geofizicienii din cadrul Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice şi British Geological Survey verifică modul în care variază câmpul magnetic al Pământului. Acest lucru este necesar, deoarece fierul lichid din nucleul Pământului nu se mişcă într-un ritm consistent.

Mişcările polului magnetic nordic au reprezentat punctul central al studiilor încă din 1831. Iniţial, au fost detectate mişcări în Oceanul Arctic produse cu o viteză de 15 kilometri anual, însă, din 1990, această viteză a crescut.

În prezent, acesta se deplasează cu 55 de kilometri, anual. Motivul accelerării mişcării câmpului magnetic este necunoscut.