-

Cascadele pietrificate din Mexic – "tabloul abstract" al naturii

Hierve el Agua este o cascadă impresionantă din statul mexican Oaxaca, aflată la aproximativ 70 de kilometri de orașul cu același nume.

De la distanţă, această capodoperă a naturii pare a fi o cascadă imensă, îngheţată pe coasta muntelui. Însă nu este vorba despre gheaţă şi nici nu poate fi în acel climat fierbinte.

Neobişnuita cascadă s-a format în urma depunerii de minerale formate în mii de ani, ca urmare a apei pline de săruri care se varsă peste marginea falezei și curge pe coasta stâncoasă a muntelui.

Hierve el Agua înseamnă „apa fierbe” în spaniolă, iar numele vine de la izvoarele minerale naturale care se află aici și care se varsă în aceste „piscine naturale” din vârful unei stânci, oferind un loc spectaculos pentru scăldat şi pentru admirat peisajul.

Prin depunerea mineralelor conţinute de apă se formează pe versantul stâncii stalactite mari, cu structură similară celor din peşteri. Cascada pietrificată de la Hierve el Agua este compusă din două porţiuni, având, în total, peste cincizeci de metri înălţime de la nivelul de bază al stâncii.

O primă cascadă împietrită, verticală, coboară doisprezece metri din vârf, iar celalaltă coboară alţi treizeci de metri, într-un plan înclinat. Prima porţiune, de doisprezece metri, se numeşte “Chica Cascada” (Cascada Mică) şi “curge” de pe o suprafaţă care are şaizeci de metri lăţime.

Cealaltă porţiune a cascadei pietrificate se numeşte “Grande Cascada” (Cascada Mare), şi se lăţeşte de la 80 de metri la vârf, la 90 de metri pe platoul de bază. Mai uşor accesibilă şi mai des vizitată este ” Chica Cascada”. Aceasta mai este numită şi “Amfiteatrul”.

Foto: Wikipedia

Articole înrudite

  • A fost descoperită cea mai mare peşteră inundată din lume

    O echipă de scufundători a reuşit să găsească pasajul de legătură dintre două grote aflate sub apă, din estul Mexicului, scoţând la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare peşteră inundată din lume.

  • Concurs pentru un post de director de aventuri cu un salariu de 10.000 de dolari pe lună

    Cancun este situat în Quintana Roo, unde cultura maya strălucește în fiecare colț. Înconjurat de uimitoarele mări din Caraibe, nisipurile de corali moi și umbra izbitoare de albastru care izvorăște din apele sale limpezi, o vizită la Cancun vă va face să vă întrebați dacă vă aflați într-un vis. Ruinele splendide și mistice vă vor duce într-o călătorie incredibilă înapoi către civilizația Maya. Zona arheologică din El Rey sau El Templo del Alacrán vă va uimi.