-

Captură uriaşă în Camerun: două tone de solzi de pangolin şi 200 de colţi de fildeş

Patru traficanţi de specii de animale protejate, care intenţionau să vândă două tone de solzi de pangolin şi 200 de colţi de fildeş, au fost arestaţi joi în oraşul Douala din Camerun, a anunţat guvernul camerunez citat de AFP.

''Am reuşit să interceptăm patru traficanţi care se pregăteau de vânzarea a două tone de solzi de pangolin şi 200 de colţi de fildeş'', a declarat pentru AFP ministrul camerunez al Pădurilor şi Faunei, Jules Doret Ndongo.

''Este o captură uriaşă; de obicei confiscăm zeci, uneori sute de kilograme de solzi. Aici vorbim despre mai mult de două tone!', a explicat Eric Kaba Tah, directorul adjunct al organizaţiei nonguvernamentale LAGA, împreună cu care forţele de ordine au realizat operaţiunea.

Aceşti traficanţi fac parte dintr-o reţea care exportă de obicei produsele în Nigeria, a adăugat el.

Valoarea acestei capturi record este estimată la 150 de milioane de franci CFA (aproximativ 227.000 de euro), potrivit sursei menţionate.

Solzii de pangolin - un mic furnicar ameninţat cu dispariţia - sunt căutaţi în Asia de Sud-Est pentru presupusele lor proprietăţi medicinale împotriva acneei, cancerului şi impotenţei.

În ciuda interzicerii în 2016 a comerţului cu acest animal, el se află încă pe tarabe din Hong Kong, unde solzii săi sunt vânduţi la preţul aurului, notează AFP.

Un milion de pangolini au fost vânaţi în pădurile din Africa şi Asia în ultimii zece ani, ca urmare a creşterii cererii în China sau Vietnam.

În ceea ce priveşte comerţul ilegal cu fildeş, acesta reprezintă cea de a treia formă cea mai profitabilă de trafic, după narcotice şi arme, alimentată de cererea mare din Asia şi din Orientul Mijlociu, unde colţii de elefant sunt folosiţi în medicina tradiţională şi în fabricarea ornamentelor. Preţul unui kilogram de fildeş poate ajunge la 7.000 de euro.

Sursa: AGERPRES