-

Două treimi din gheaţa din Alpi „se va topi până în 2100”

Două treimi din gheaţa din Alpi se va topi înainte de sfârşitul secolului, ca urmare a schimbării climatice care determină creşterea temperaturii atmosferice, potrivit unui nou studiu.

Jumătate din zăpada din cei 4.000 de gheţari din lanţul muntos european se va topi până în 2050 din cauza încălzirii globale provocate de precedentele emisii de gaze cu efect de seră. Apoi, chiar dacă emisiile de carbon vor înceta cu totul, până în 2100 volumul gheţarilor se va reduce cu două treimi. În cazul în care emisiile se vor amplifica în acelaşi ritm ca până acum, gheţarii vor dispărea aproape cu totul din văile alpine, la sfârşitul secolului. Cercetătorii spun că dispariţia gheţarilor va avea un impact serios asupra disponibilităţii apei pentru agricultură şi centralele hidroelectrice, în special în perioadele de secetă, şi va afecta natura şi turismul.
Un alt studiu dat publicităţii în februarie a ajuns la concluzia că o treime din gheţurile care se întind pe suprafeţe uriaşe în lanţurile muntoase din Asia se vor topi din cauza schimbării climatice, cu consecinţe serioase pentru aproape 2 miliarde de oameni care trăiesc la poalele acestor platouri alpine. Gheţarii situaţi de-a lungul domeniului Hindu Kush şi celui himalayan sunt la altitudini mai ridicate, unde este mai rece, dar dacă emisiile de carbon nu vor fi diminuate, două treimi din gheaţa de aici se va topi până în 2100.
Topirea gheţarilor contribuie la creşterea nivelului mărilor, dar aproape trei sferturi din această apă vine din Groenlanda şi Antarctica. Contribuţia gheţurilor din Hindu Kush şi din Himalaya, Patagonia şi Islanda nu este semnificativă. Iar Alpii europeni, care se întind din Franţa, Elveţia, Italia, Austria şi până în Germania, contribuie cu mai puţin de 1%.
Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul The Cryosphere şi prezentat la conferinţa European Geosciences Union din Viena, marţi, a combinat modele pe calculator cu date din lumea reală pentru a prognoza soarta gheţarilor şi a folosit drept punct de pornire situaţia din 2017.

RADOR

Foto: Pixabay.com